MI NISMO NAJBOLJI
MI SMO MAJSTORI

 

Menu
Kljuc13.com
Kljuc13.com

Metabo 18V Pic&Mix

Metabo 18V Pic and Mix from kljuc13 on Vimeo.

Posebna epizoda namijenjena hobistima i profesionalcima. Metabo aku alata iz serije Pic&Mix. Svašta nešto, ali na malo drugačiji način.

 

Punjač baterija Metabo ASC 30

 

Alat koji vam predstavljamo je nova generaciji, sa puno inovacija i tehničkih rješenja. Jedno od rješenja je i punjač baterija ASC 30. Novi tip punjača sa puno dobrih trikova na sebi.
Kratka lista baterija koje može puniti:
Nove baterije 4,8V – 18V NiCd (adapter 6.27075)
Nove baterije 4,8V – 18V NiMH (adapter 6.27075)
Li-Ion baterije 7,2V – 18V

 

AIR COOLED tehnologija je zastupljena u punjaču. Radi se o sljedećem da sam punjač preko ventilator i senzora u bateriji i samom punjaču kontrolira temperaturu tijekom punjenja. Zašto je važno kontrolirati temperaturu punjenja baterije. Baterije tip Li-Ion su baterije koje ne vole visoke i niske temperature. Točnije ako je temperatura van granica baterija se duže puni. Tehnologija koja hladi i kontrolira temperaturu u procesu punjenja vam omogućava kraće vrijeme punjenja i produžuje radni vijek baterije.
Kako bi dobili ideju koliko je to brže punjenje, radi se o cca 30 minuta, Ujedno se produžuje radni vijek jer Metabo specifično naglašava da je garancija na baterije, punjač i alat 3 godine.
Elektronika koja kontrolira proces punjenja i ujedno pazi da svaka ćelija baterije se pravilno puni.
To su samo neka od rješenja koja su ugrađena u ovaj punjač.

 

Metabo baterija 18V 3.0Ah LiPower Plus

 

Generacija alata LT i LTX se nalazi u programu Pic&Mix. U generaciji LT i LTX se može koristit baterije 18V 2.6Ah ili 18V 3.0Ah LiPower Plus. Baterija od 3.Ah sa preporučuje i sam alat daje impresivne performanse sa ovom baterijom. Kako je baterija Li-Ionska podržava novu tehnologiju od Metaba AIR COOLED, što garantira produženi radni vijek i brže punjenje.

 

Metabo aku udarni odvijač SSW 18 LTX

 

Udarni odvijač velike snage sa prihvatom ½“. Snaga za aku alat je stvarno velika radi se o 105, 145 i 220 Nm momenta zavrtanja i odvrtanja. Koliko je to bitno za posao možemo vam reći da je aku odvijač SSW 18 LTX skinuo felge sa puničinog auta dok kažeš keks. Kako alat ima u donjem djelu tipku koja treperi u određenom intervalu, točnije signalizira u kojem je režimu rada.
Svijetlo treperi jedanput označava da ste na 105 Nm i u prvoj brzini
Svijetlo treperi dva puta sada radimo sa 145 Nm, druga brzina
Svijetlo treperi tri puta sada smo u maximumu alata na 220 Nm i treća brzina

Metabo aku ubodna pila STA 18 LTX

Pila koja nije vraćena Metabu, ekipa ključa 13 se zaljubila u ovaj proizvod. Proizvod koji ima puno dobrih tehnoloških rješenja na sebi. Idemo redom. Prvo što vam odmah upadne u oči je izmjena alata. Metabo rješenje quick prihvata alata je fenomenalno. Brzo možete postaviti i izvaditi list pile. Prihvat je napravljen za SDS prihvat listova ubodne pile.
Možete primijetiti da alat ima 4 položaja pile, točnije koliko želite da list pile ide unatrag. Kada omogućite listu pile da se pomakne unazad omogućujete alatu da lakše i brže reže.
Sklopka koja ima samo dva položaja radi jednu dobru funkciju, a to je koliko želite da ventilator ispuhuje zraka prema alatu. Npr reže se materijal koji pravi puno piljevine. Sklopka rješava taj problem, točnije usmjerava zrak prema mjestu rezanja i na taj način se bolje vidi radno mjesto.
Kao što svaka ubodna pila ima promjenu kuta od 0-45°

Performanse na terenu

Rezanje drvo do 135mm
Rezanje obojeni metali 35mm
Rezanje čelika do 10mm

Kapacitet rada sa jednom baterijom cca 30 metara (materijal 19 mm)

Metabo aku kružna pila KSA 18 LTX

Pila kružna pa još aku, dali je to moguće. Metabo je napravio odličnu kružnu pilu za teren. Vrlo lagana 4,3 Kg. Performanse fantastične ali idemo redom. List pile na samoj kružnoj pili 165mm. Dubina reza pod 90° od 0-53mm. Kako se može kontrolirati dubina reza na taj način pila dobiva sasvim drugi smisao. Rezanje pod kutom od 45° od 0-42mm.
Sigurnosti je dan veliki značaj. Osim standardnog duplog prekidača, magnetna kočnica koja ne dozvoljava da se list vrti nakon gašenja.
Sada malo o nečemu što ne očekujete od ovakvog alata. Impresivnih 48m reza materijala 19mm sa kapacitetom jedne baterije. Moramo priznati da to nije za zanemariti.

Metabo aku udarna bušilica odvijač SB 18 LTX Impuls

Bušilica za najteže poslove na terenu. Što to može udarna bušilica odvijač i još impuls. Može bušiti, može bušiti sa vibracijom, može raditi kao impulsna udarna bušilica, može uvrtati vijke impulsno i obično. Jednom riječi nema kako ne može. Idemo malo detaljnije. Sklopka za bušenje sa vibracijom i bušenje/uvrtanje vijaka. Normalno dvije brzine, svaka brzina nosi različitu snagu 44 i 100 Nm. Još na to sve impulsna snaga za najteže poslove. Metabo već duže godina svoje proizvode oprema sa impuls Power. Što je to? Impuls na bušilicama je nešto slično kao da imate udarni odvijač. Kratkim intervalima bušilica dobiva na snazi i vrši udar na alat koji se trenutno koristi. Kako to koristiti? Dobar primjer gdje se često koristi impuls je uvrtanje vijaka. Ako vam posao zahtjeva da zašarafljujete velike vijke u gredu impuls će vam olakšati posao. Sama bušilica dolazi sa bočnom ručkom i prstenom za bitove.
Nešto tehnički o bušilici:

Bušenje u beton 16mm
Bušenje u drvo 50/25mm
Bušenje u čelik 13mm

Metabo aku kutna brusilica W18 LTX 125

Prvo što želimo pohvaliti na kutnoj brusilici je 125mm štitnik. Kako terenski rad uključuje ekstremne uvijete nabave potrošnog alata, 125 štitnik vam omogućuje da radite sa 115 i 125 brusnim i reznim pločama. Odlično rješenje za okretanje štitnika, brzo i jednostavno bez dodatnog alata. Bočna ručak je uključena u isporuku, zajedno sa filtrom za finu prašinu. Sama izmjena brusnih i reznih ploča je maksimalno olakšana. Drugim riječima izmjena bez dodatnog alata, ali Metabo je i dalje zadržao dvije rupe na matici ako se desi da je pretegnuto. Pohvale za to rješenje sa strane ekipe ključa 13.
Glavni trik na samoj kutnoj brusilici je položaj baterije. Bateriju je moguće okrenuti u četiri položaja, točnije kako vam najmanje smeta pri radu.
Nešto malo tehničkih karakteristika:

Broj okretaja 8000 o/min
Težina sa baterijom 2,4kg
Jedina u klasi sa okretnom baterijom
Jedina u klasi s odvojivim filtrom za prašinu
Jedina u klasi s direktnim mjerenjem temperature motora
najveći broj rezova s jednom baterijom u klasi
Quick matica za brzu izmjenu alata
Zaštita od nenamjernog ponovnog uključivanja

Metabo Aku bušilica odvijač BS 18 LTX Quick

Ovo je alat koji treba staviti na listu želja za Božić ! Ima puno dobrih stvari na samom alatu da ne znamo odakle bih počeli. Idemo od klasike. Dvije brzine, podešavanje snage zavrtanja vijaka, mogućnost rada impuls Power. Dodatna oprema na modelu je fascinantna. Samostezna glava sa Quick sistemom izmjene. Sama prihvat na bušilici je ¼“ za standardne bitove. Dobiva se brzo izmjenjivi nastavak za bitove, prsten nosač za bitove, bočna ručka. Komplet koji smo dobili je ujedno imao i kutni nastavak za quick sistem prihvata. To vam otvara nove mogućnosti rada sa ovom bušilicom. Možete uvrtati vijke pod kutom, možete bušiti pod kutom.

Sama snaga je nešto malo manja u odnosu na brata blizanca SB 18 LTX, radi se o 42/96 Nm.
Tehničke karakteristike:
Bušenje željezo do 13mm
Bušenje drvo 50/25mm
Samostezna glava 1,5-13mm

Metabo Aku Elektropneumatska bušilica BHA 18 LT

Bušilica sa SDS+ prihvatom za bušenje betona, cigle, opeke i slično. Nažalost nismo mogli je dobiti za snimanje u emisiji, ali samo kratko o njoj.
Tehničke karakteristike:
Snaga pojedinog udarca 1,8 J
Bušenje beton 20mm
Bušenje željezo 10mm
Bušenje drvo 22mm
Težina 3,2 Kg

Metabo Aku lisičji rep ASE 18 LTX

Pila lisičji rep isto tako nije bila za snimanje dostupna, ali jedan podatak koji stoji u specifikacijama je privukao našu pažnju. Radi se o kapacitetu rada sa jednim punjenjem baterije, cca 20 rezova drvena greda 100x120mm. Za aku alat to nije malo.

Riječ urednika

Zašto smo vam pokazali alat koji je prvenstveno namijenjen profesionalcima. Kako smo mi ljubitelji alata već nekih 25 godina, i naše iskustvo nam govori o nečemu što se dešava trenutno u svijetu alata. Radi se o sljedećoj ideji, da svaki hobista ili profesionalac ne kupuje svaki alat pojedinačno. Točnije da imate samo jedan punjač, dvije/tri baterije i alat prema vašim zahtjevima. Prednost tog sistema je da uvijek možete dodati novi alat u vašoj ergeli, da uvijek možete kupiti novu bateriju i još pri tome uštedjeti novce.
Mi smo već vidjeli da se prave hobi varijante ovog sistema, za sada se isporučuju kao kompleti. Ali ubrzo će tržište biti okrenuto na varijantu da korisnik odlučuje što mu treba u njegovom ormaru za alat.

 

 

 

slynet

mi smo...

na vrh članka
Kljuc13.com
Kljuc13.com

Login or Register