MI NISMO NAJBOLJI
MI SMO MAJSTORI

 

Menu
Kljuc13.com
Kljuc13.com

Vrtni ormar

Vrtni ormar from kljuc13 on Vimeo.

Vrtni alat vrlo često zna biti na sto strana, garaža, šupa, pušnica  itd. Vrijeme je da se organizirate.

 

Odabir materijala

 

Mi smo napravili grešku u odabiru materijala. Nemojte i vi ponoviti našu grešku osim ako nemate nekakvih sklonosti npr. Sado-mazo.
Materijal koji vam preporučujemo za izradu vrtnog ormara je brodski pod. Razlika je vrlo jednostavna

 

Lamperija 12,5x95x4000 mm (12,5 mm čita se 10mm)
Brodski pod 19x95x3000 mm

Ako imate daske, može sa daskama točnije svi materijali osim lamperije

 

Izrada ormara za vrt-elementi

 

Sama izrada je vrlo jednostavna. Kada spojite brodski pod jedan u drugi i zadovoljni ste širinom koju ste dobili. Odrežete prvu i zadnju dasku vaše širine na 2m a sve unutrašnje odrežete na 190 cm. Odmjerite koliko vam je širina stranice i odrežete 2 komada. To su vam poprečne daske koje će vam držati vašu stranicu ormara.

Obavezno prije postavljanja vaše poprečne daske odrežite zub brodskog poda. Ubodnom odrežite zub koji vam je vidljiv na nozi stranice
Jednu postavite u naj višlju točku. Poravnajte brodski pod provjerite kutnikom dali je sve pod pravim kutom zatim pričvrstite sa iver vijcima 3,5×35.
Donju poprečnu dasku isto tako samo ispustite par milimetara preko vaših unutrašnjih dasaka kako se ne bi vidjelo da niste sve odrezali ravno.

Tako smo dobili jednu stranicu ormara. Postupak ponovite točnije treba vam dvije bočne stranice i dva puta leđa.

Vrata vrtnog ormara

Nema potrebe da razbijate glavu matematikom. Naj jednostavniji način da izradite vrata je sljedeći.
Kada ste izradili dva puta leđa ormara, odaberete ona koja su vam bolja. Zatim označite za vrata. U našoj situaciji su vrata 57×150 cm. Probušite svrdlom Ø 8mm jednu rupu u kutu i izrežete ubodnom pilom vrata. Jezik držite ravno jer nema popravaka. Na taj način smo dobili vrata za naš ormar.
Ali nešto su nam klimava. Uzmite 2 komada brodskog poda dužine 57cm. Potrebno ih je pričvrstiti tako da vam u odnosu na vrata budu ispušteni nekih 2cm. Postupak ponoviti za gornji i donji dio vrata. Tako da vam se vrata lijepo zatvaraju. Nemojte se brinuti za bočne strane. Kada budete postavili vaše šarke ili kako nas je Hrvoje naučio to se zove spojnica vrata će se taman odvojiti i pokriti otvor.
Pričvrstite okov, spojnice smo postavili da budu jednako odmaknute u odnosu na vrata npr. 20cm od ruba. Zatim je potrebno frizirati vaša vrata.

Sastavljanje ormara za vrt

Prvo si odrežite 4 komada daske npr 3x5cm debljine, Dužina određuju vaše stranice. Kada se spaja ormar potrebno je odlučiti dali vam bočne stranice preklapa fronta i leđa ili obrnuto.

Ako vam fronta preklapa bočnu stranicu izmjerite debljinu vaše bočne stranice. Tu dimenziju pomnožite sa 2 i trebate dobiti 38mm, ako je brodski pod 19mm debljine. Unutrašnje daske koje vežu ormar moraju biti kraće za 38mm u odnosu na širinu. Gornje daske pričvrstite u gornjem kutu stranica vašeg ormara. Donje daske u najnižu točku točnije nekih 10 cm od poda.

Sada idemo to spojiti. Potrebni su nam malo duži iver vijci 4×50 (60). U svaki kut postavite jedan iver vijak. Pazite da vam se iver vijci ne sudaraju u dasci.

Kada smo naš ormar postavili na noge i sve još jednom provjerili da je čvrsto spojeno potrebno je da si odrežete daske za pod i krov.

Izrada poda i krova ormara za vrtlare

Pod je jednostavno izmjerite kolike su vam unutarnje mjere. Pilu u ruke i izrežete komada koliko ih ima u bočnoj stanici. Iver vijcima pričvrstite pod za unutarnje daske. Iver vijak 3,5×35 smo koristili za povezivanje.

Krov ide malo drugačije ali ništa dramatično. Ispustite si sa svake strane 3 cm a sa prednje 5 cm. I to su dimenzije vašeg krova. Samo pričvrstite krov sa unutrašnje strane sa iver vijcima 4×50.

Vrata i dodaci na vratima

Stol na vratima je jednostavno rješenje ,ali da vam ne zadajemo glavobolje u objašnjavanju objasniti ćemo vam kako da izmjerite dimenzije stola na sljedeći način. Uobičajena visina stola vam je od 70-80cm. Kada je vaš ormar za vrtlare sa vratima sastavljen potrebno je izmjeriti 80 cm od poda i na vratima označiti. Tako smo dobili nultu točku za stol. Dužina stola je definirana sa visinom vrata. Točnije izmjerite od nulte točke do gornjeg ruba vrata i oduzmite nekih 5-7 cm i dobivate dimenziju vašeg stola na vratima. Širina stola mora biti malo manja od vrata, ako su vrata 57cm naš stol je 50 cm. Šarke se postavljaju tako da vam se otvara od nule. Postavite vaš stol i učvrstite sa iver vijcima 3,5×35. Zatim je potrebno postaviti libelu na vrata kako bi bili sigurni da je stol ravno.

Savjet: Postavite libelu u dijagonalu na taj način ste sigurni da su obije strane ravne.
Zatim izmjerite dužinu za noge. Izmjerena dužina vam je oko 78 cm. Noge učvrstite sa šarkama na taj način da kada su sklopljene budu prislonjene na stol. Izmjerite razmak između nogu i postavite jedan komad daske da vam bude čvršći stol. Dovoljno je učvrstiti spoj sa iver vijkom 4×60.
Kada sklopite stol i vaše noge se priljube uz vrata pogledajte na sredini gdje je idealno mjesto da postavite vijak savijeni.
Probušite rupu Ø3 mm i ušarafite vijak da vam drži stol.

Polica za vrtni ormar

Vrtni ormar sam po sebi nikada nema samo lopate, grablje i motike. Unutar vašeg vrtnog ormara su vam potrebne police i da na njima držite male posude sa sjemenjem, otrovima i slično.

Policu smo napravili na jednostavan način. Police su nam daske 30x30cm, odmjerili smo 30cm unutrašnjeg prostora. Postavili smo uz leđa dasku 3×5 cm izmjerili koliko imamo od poda do gornje krova ormara. Zatim ju pričvrstili. Druga daska od 3×5 cm vam je isto tako 30 cm udaljena od leđa i potrebno je odrezati komad od 20 cm dužine daske 3x5cm zatim postaviti na pod da nam drži razmak dok učvršćujemo dasku.
Postavite male komada daščica na istim visinama na daske 3x5cm i na taj način će te uvijek moći promijeniti visinu polica.

Sitnice i bojanje

Potrebno je postaviti magnete kako bi se vrata lakše zatvarala. Zatim kvaka da možete otvoriti i zatvoriti.

Od dodataka uvijek se mogu postaviti nosači za lopate i ašove. Kukice za male grablje i slične alate koje vrtlari koriste.

Boju koju vam možemo prijedložiti su zelena ili bijela. Ovisi o punici !

Nacrt uskoro, radimo prepravak na brodski pod.

 

 

slynet

mi smo...

na vrh članka
Kljuc13.com
Kljuc13.com

Login or Register