MI NISMO NAJBOLJI
MI SMO MAJSTORI

 

Menu
Kljuc13.com
Kljuc13.com

List za ubodnu pilu ili testeru

List za ubodnu pilu ili testeru from kljuc13 on Vimeo.

Listovi za ubodnu pilu su vrlo jednostavan alat, ali velika većina korisnika nije svjesna koliko se materijala može rezati.

U ovoj emisiji koristimo listove za ubodnu pilu od proizvođača Bosch, ne zato što su nas platili ili ih želimo reklamirati. Razlog je vrlo jednostavan, bolje su zastupljeni u trgovinama od drugih.
Prihvat na svim modelima listova pile je SDS.

 

Bosch list pile za drvo T 111 C Basic Wood

 

Krenuli smo od klasike, točnije Bosch označava ovaj list pile BASIC WOOD. Oznaka na listu je T111C, boja crna i namjena za osnovno krojenje i rezanje drveta.
Po tehničkim specifikacijama je namijenjena za rezanje debljina od 4-50 mm, brzi rez, meko drvo, višeslojno lijepljena šperploča i fiberglas.
Mi smo isprobavali list pile na laminatu, iverici i kuhinjskoj radnoj ploči.
U svim uvjetima list pile se ponašao vrlo dobro, za osnovni list pile vrlo čist rez.

Bosch list pile za drvo T 144 DF Wood

Ovo je list pile prvenstveno namijenjen za rezanje debljih materijala i kao mali univerzalac. Ekipa Ključa 13 koristi ovaj list pile već duže vremena, ali pod robnom markom Hawera artikl 240 535 Wood. List pile je odličan za sve korisnike koji trebaju univerzalni list pile za drvo.
Tehničke karakteristike lista pile su: za debljine materijala od 5-50mm, tvrdo i meko drvo, višeslojni lijepljeni materijali i laminati. Još neke oznake koje se nalaze na samom pakiranju su Long Life, Fast Cut, Sharp.
Na testnim materijalima laminat, iverica i kuhinjska radna ploča pokazao je zašto se nalazi u ergeli alata ekipe Ključa 13. Rez je vrlo čist, sam list reže drvo bez otpora i brzo.

Bosch list pile za drvo T 101 BR Clean Wood

Ovaj list pile su nam hvalili drugi majstori, mi smo morali staviti na listu za demonstraciju. List pile je po svim specifikacijama namijenjen za vrlo čisti rez, možemo ga nazvati savršenstvo. Cijena reza koji izgleda fabrički je brzina. Vremenski vam je potrebno vrlo puno da se prereže nešto vrlo jednostavno.
Tehničke karakteristike su: za debljinu materijala od 3-30 mm, meko drvo, višeslojno lijepljena šperploča i fiberglas.

Bosch list pile za drvo T 119 BO

Ako ste se našli u situaciji da morate rezati kružnice ili neke druge nepravilne oblike. Vrlo brzo ste shvatili da vaš list pile nije idealan za rezanje. Svi proizvođači listova za ubodnu pilu proizvode list za zakrivljene linije. List izgleda vrlo neugledno, ali odlično obavlja svoj posao.
Tehničke karakteristike samog lista pile su: preporučena debljina materijala od 5-15mm, meko drvo, višeslojno lijepljena šperploča, umjetni materijali od plastike i fiberglas.
Iako nismo poštivali pravila igre, sam list se pokazao vrlo dobrim. Čak i na kuhinjskoj radnoj ploči. Rezao je bez problema, ali na kuhinjskoj radnoj ploči rez nije čist. Laminat i iverica su puno bolje odrezani, i rez je bio čist.

Bosch list pile T 127 D Special ALU Fast Cut

Namjena ovog tipa lista ubodne pile je brzo i grubo rezanje aluminija. Mi nismo imali baš sve oblike materijala na kojima smo željeli isprobati list pile, ali ipak smo pokrili osnove.
Tehnički gledano: za debljine materijala od 3-15 mm, za aluminijske limove, profile i cijevi.
Mi smo probali rezati aluminijski profil 10x20mm i aluminijski lim 2 mm. U obije situacije pila odlično reže ali ne ostavlja čist rez.

Bosch list pile T 118 G Basic metal

Listovi koji su namjenjeni rezanju metala su podijeljeni u više kategorija. Prvi list koji smo isprobali je Bosch T 118 G Basic metal. Nije list koji prednjači sa svojim performansama, ali njegova namjena govori i zašto.
Tehničke karakteristike: za vrlo tanke materijale od 0,5-1,5 mm, prvenstveno za limove.
Namjerno smo rezali nešto što nije za list predviđeno, kako bi vidjeli koliko je dobar.
Rezali smo puni čelik Ø 14mm, kutni profil L debljina materijala 2mm i lim debljine 1 mm. Na samom limu list pile se ponaša i više nego dobro, ostavlja vrlo uredan rez. Kada je u pitanju puni materijal, normalno je da će se list patiti. Ipak je odrezao puni čelik Ø 14mm, ali smo dobili dosta vibracije na ruku.

Bosch list pile T 123 X Progressor

Mi smo odmah dali nadimak ovom listu pile „Agresor“ najviše zbog načina kako reže. List pile je fantastičan, bez obzira na vrstu materijala koju želite odrezati.
Tehnički podatci lista pile su sljedeći: za rezanje metala od 1,5-10 mm, aluminij do 30 mm, limovi, profili ili puni materijali.
Rezali smo L profil debljine 2 mm, lim od 1 mm i puni čelik Ø 14mm. U sve tri situacije list je pokazao zašto ga zovemo „Agresor“. Doslovno proljeće kroz materijal. Za kraj se nismo mogli suzdržati a da ne probamo puni čelik 10mm. Odrezano bez otpora, čist rez. Pohvale za ovaj list pile.

Bosch list pile T 118 AHM Inox

Ako imate potrebe za rezanjem inox-a, ovo je list koji vam je potreban. Nažalost mi nismo imali adekvatan materijal za test ovog lista. Čak što više pretjerali smo, ali svaka pohvala za ovaj list pile.
Tehnički gledano: namijenjen materijalima debljine od 1,5-3mm, inox ili inox-om pojačani fiberglas.
Nažalost kako smo napomenuli mi nismo imali adekvatan materijal. Rezali smo puni inox debljine 4,5mm i list je obavio svoj posao odlično. Rez je vrlo čist i uredan.

Bosch list pile T 150 RF HM Ceramic

U situaciji lista pile za keramiku umjesto zubi se nalazi industrijski dijamant. Karati nisu napisani ako nekog zanima. List nije namijenjen za rezanje pločica na tone, prvenstvena namjena je ukrajanje pločica. Točnije rezovi koji su problematični standardnim načinom rezanja.
Tehnički podaci: za rezanje materijala debljine od 6-60mm, keramika, fiberglas.
Sam list pile radi svoj posao besprijekorno, i dok ga koristite na klasici sve je OK. Ali mi smo morali isprobati gres pločicu.  Nakon nekih 30 sekundi, pametniji popušta. List je ostao bez dijamanta. A rez je impresivnih 5mm dužine. Ne preporučujemo za gres keramiku.

Zaključak ove male demonstracije listova za ubodnu pilu je vrlo jednostavan. Ljudi većinom režu samo drvo sa svojom ubodnom pilom, nisu ni svjesni koliko je dobra na ostalim materijalima.

Savjetujemo svim vlasnicima ubodnih pila da si naprave malu kolekciju listova ubodne pile, jer nikada ne znate što ćete sutra raditi.
Roba nije pokvarljiva, može stajati duuugo godina.

 

 

slynet

mi smo...

na vrh članka
Kljuc13.com
Kljuc13.com

Login or Register