MI NISMO NAJBOLJI
MI SMO MAJSTORI

 

Menu
Kljuc13.com
Kljuc13.com

Proljetno održavanje

Proljetno održavanje from kljuc13 on Vimeo.

Poslovi koje nitko ne voli, ali ih je potrebno napraviti.
Stan ili kuća nosi svoje obaveze, treba ovo, treba ono….
Pokazati ćemo tri posla koje ljudi zaborave ili preskoče.

 

Održavanje računala – kompjutera

 

Svima vama kojima su računala uključena 24 sata zadnjih par godina i nemilosrdno skidaju terabyte. Vaša računala izgledaju ovako.

 

Ono što treba napraviti, a ujedno je vrlo jednostavno očistiti prašinu sa ventilatora.

 

Svako računalo ima barem 2 ventilatora. Jedan ventilator se nalazi na procesoru računala, drugi ventilator se nalazi na procesoru. Oba ventilatora skupljaju finu prašinu iz zraka i vežu na sebe. Takva prašina usporava ventilator, dodatni zvuk je lagano rondanje, računalo se više grije…itd

Za čišćenje računala postoji vrlo jednostavan trik, ispirite sve zrakom. Ako imate kompresor 5 minuta posla. Ako nemate kompresor odite do „kuma“ koji ima, benzinska stanica…itd. Svaki kompresor ima pištolj za ispuhivanje.

NAPOMENA: Ako imate pištolj za ispuhivanje sa vrlo malom diznom/mlaznicom obratite pažnju da ne prilazite jako blizu komponentama računala. Moguća su mehanička oštećenja.

Uvijek se može na pištolju za ispuhivanje skinuti cijev ili dizna/mlaznica  se samo odšarafi. Na taj način će te dobiti malo širi mlaz zraka i ujedno vam je teže napraviti mehaničko oštećenje.

Posao je vrlo jednostavan samo ispirite svu prašinu što vidite, ako imate ventilator na poklopcu kućišta ili prednjoj maski kućišta isto ga očistite.

Kada ste svu prašinu ispirili i očistili samo sastavite sve i vaše računalo je spremno za rad.

Prijenosna računala – laptop

Kod prijenosnih računala stvari idu malo drugačije. Kako oni nemaju velik protok zraka ,ali se opet nakupi prljavština potrebno je otvorite sa svoje donje strane na mjestu gdje se nalazi ventilator hlađenja procesora.

NAPOMENA: Kod nekih modela prijenosnih računala se treba puno više odšarafiti vijaka i uklanja se gotovo cijeli donji poklopac, ako niste vješti u takvim poslovima bolje nemojte to sami raditi.

Uklonite poklopac procesora i bateriju. Zatim lagano ispirite ventilator vašeg prijenosnog računala. Budite oprezni to nisu ventilatori predviđeni za neke lude brzine, bolje ispuhujte sa odmakom 10 do 15 cm od ventilatora. Na prijenosnim računalima se nakupi prašina samo na ventilatoru procesora. Obično nemaju ventilator na napajanju. Ispirite tipkovnicu, sve mrvice od bureka dok ste jeli nad laptopom.

Čišćenje kanalizacije – visokotlačni perač - miniwash

Problem koji se ne vidi i svi ga ne vole raditi. Kanalizacijske cijevi nakupe s vremenom nečistoće na stjenkama. Deterdženti u kombinaciji sa masnoćama imaju običaj da se zalijepe na stjenku vaše kanalizacije. Ako mislite sa nekim sajlama provlačiti, probijati i slično. To možete zaboraviti. Visokotlačni perači imaju nastavke crijeva za čišćenje kanalizacijskih cijevi.  Vrlo jednostavno se postavljaju. Crijeva se proizvode u dužinama od 7,5m ili 15m. Postavite crijevo u kanalizacijsku cijev, smjer prema kući. Na crijevu se nalazi crvena oznaka ona govori da je vrh crijeva dovoljno postavljen unutar kanalizacijske cijevi.

Kada uključite visokotlačni perač crijevo doslovno uleti u kanalizacijsku cijev. Kako je dizna na crijevu napravljena da baca vodu unazad u odnosu na vrh. On gura crijevo unutar cijevi i ujedno ispire i čisti sve nečistoće. Lagano povlačite crijevo prema van i opet pustite ga da uleti u kanalizacijsku cijev. To ponavljate sve dok ne vidite da vam čista voda ne krene  kroz kanalizacijsku cijev.

Sušilica rublja ili veša – prohujalo sa vihorom

Moderni stroj kojeg žene obožavaju, a ustvari je veliki ventilator sa grijačem. Sušilice rublja imaju problem koji se baš ne vidi na prvu. To je da skupljaju komadiće tkanine koji se odvajaju pri sušenju i završe na filteru u vratima sušilice rublja. Ali kako to nije savršen filter moguće je da prođe dalje prema sistemu.
Komadići tkanine ili popularno nazvano „pupkovina“ će s vremenom ispuniti sistem i polako se početi nakupljati u cijevima i na grijaču.
Izvadite vašu sušilicu i postavite negdje vani dalje od kuće. Zatim uklonite zadnji poklopac sušilice i otvorite vrata. Prvo očistite filter u vratima, zatim mjesto gdje leži sam filter. Obratite pažnju na kanale u vratima tu zrak putuje prema van, to je sljedeće mjesto koje je puno nečistoća. Sada očistite taj kanal sa kompresorom.
Potom je potrebno rukom uklonite sve velike komade koji su se nahvatali oko grijača i cijevi za odvod zraka.

Slobodno zavucite ruku unutar cijevi i izvucite krupne komade. Zatim pokupite sve što se nalazi na dnu sušilice. Zatim kompresorom ispirite sve što možete. Sastavite vašu sušilicu rublja/veša i ona je spremna za rad.

Alat korišten u emisiji

Kompresor
Pištolj za ispuhivanje zraka
Visokotlačni perač  - miniwash
Crijevo za čišćenje kanalizacije 7,5m

 

 

slynet

mi smo...

na vrh članka
Kljuc13.com
Kljuc13.com

Login or Register