MI NISMO NAJBOLJI
MI SMO MAJSTORI

 

Menu
Kljuc13.com
Kljuc13.com

Gabionen Ograda od pletene žice i kamena

Gabionen-Ograda od pletene žice i kamena from kljuc13 on Vimeo.

WTF is gabionen? Vrlo jednostavna ideja, kamen zarobljen u žici. Kako to napraviti? Baš i nije lako, ali mi smo pitali susjeda i on nam je pomogao.

 

Gabionen?

 

Zašto naziv gabionen nemojte nas pitati. Kako napraviti? E to je već druga priča.

 

Priprema za gabionen

 

Prvo je potrebno iskopati temelje. Temelje mora biti široko barem 5-10 cm sa svake strane. Dubina ovisi o visini. Primjer za 2 metra visine ograde, dubina minimum 2 ašova. Visina 60-80cm dovoljna je dubina 1 ašova. U temelje obavezno ubacite metalne elemente koji vam osiguravaju strukturu. Točnije na metalne elemente se veže prednji dio žičane mreže i zadnji, kako bi cijela konstrukcija zadržala oblik. Najbolje je koristiti vodovodne pocinčane cijevi. Zaštita na cijevima vam osigurava dugotrajnost, a ujedno sa koljenima se može dobiti gotovo svaki zadani oblik. Obavezno postavite čepove na cijevi, kako bi usporili proces korozije.

Mreža, točnije žičano pletivo

Ako kupujete gotove elemente onda slobodno preskočite ovaj dio. Za sve koji žele sami iskrojiti žičano pletivo u željeni oblik, idemo redom.
Kada kupite žičano pletivo, a savjetujemo vam da uzmete Fe (crno). Kutna brusilica u ruke i polako izrežete sve na željenu mjeru

Ako želite imati nekakve drvene elemente ili rasvjetu unutar samog gabionena. Obavezno prije pocinčavanja je potrebno napraviti pripremu. Navarite flahove na kojima će se držati drveni elementi, kutije za rasvjetna tijela. Sve što je potrebno.

Obavezno si pripremite komade žice koji će držati vanjsku i unutrašnju žicu preko pojačanja. Debljina žice može varirati, ali vam savjetujemo barem Ø 4 do 6mm ovisi o visinama i oblicima. Nešto što će te moći „lagano“ saviti da povežete, a ujedno da je dovoljno čvrsto.

Pripremite si puno komada žice Ø 2,5mm. Ta žica će vam služiti za povezivanje spojeva.
U ovom projektu je korišteno žičano pletivo debljine Ø4,2mm sa okom 50x50mm

Pocinčavanje

Malo objašnjenje što je to pocinčavanje? Postoji više vrsta pocinčavanja. Najviše se koristi hladno i toplo pocinčavanje. Hladno pocinčavanje je u vijčanoj robi najviše zastupljeno. Gotovo sve što je „srebrne i zlatne“ boje sa većim sjajem je hladno pocinčano.
Toplo pocinčavanje se koristi na uličnoj rasvjeti, ograda na autoputu, kovane ograde i slično.
Toplo pocinčavanje nema sjaj.
Prednost toplog pocinčavanja u odnosu na hladno je dugotrajnost. Ako kupite gotovu žicu/mrežu za gabionen, ona je već toplo pocinčana.

Konstrukcija žice za gabionen

Vrlo je važno da se konstrukcija žice zatvori sa svih strana. Točnije ne možete se švercati i ne postaviti na primjer dno vaše konstrukcije. Cjelokupna konstrukcija žice sa pojačanjem unutar ograde vam drži cjelinu. U protivnom će vam težina kamena razvaliti donji dio

Postavit svoju kreaciju na željeno mjesto. Povežite sve spojeve sa Ø 2,5mm žicom. Svakih 15-20cm. Nakon toga provucite struju, ako imate rasvjetna tijela. I sada je sve spremno za postavljanje kamena.

Postavljanje kamena

Ovaj dio se većini neće sviđati.

SAVJET:

Ako vas žena ili punica napada da napravite gabionen. Obavezno da potpiše da će pomagati u slaganju kamena. I odmah da ste to ovjerili i još dajte u oglas da su potpisali.
Problem sa bacanjem kamena. Svi mi gledamo da pojednostavimo, ali nekada je to problem koji nije tako lagano riješiti. Ako se odlučite da će te ubacivati kamenje ili istresati kolicima u mreži/žicu. Oprez vrlo je moguće da će vam se konstrukcija deformirati ili u najgorem slučaju razvaliti. Još jedan problem se pojavljuje. Kamen koji je samo ubačen ostavlja velike pukotine i šuplja mjesta koja povećavaju šanse za nestabilnost i neravnomjernost unesenog tereta. Kako bi vam bolje pojasnili ograda koju vidite u videu i na slikama ima utrošeno oko 7m3 kamena. To je vrlo veliki teret na visini od 2m. Sigurno ne želite da vam se sve sruši s vremenom i neko se povrijedi.
Zato se kamen rukom polako slaže i pokušavate popuniti sve šupljine.

Nagrada vas čeka na kraju radova.

Savjet:

Ako vidite da vam u procesu slaganja mreža se počinje deformirati zato što nije još sve povezano. Uvijek možete privremeno povezati stranice sa čeličnim cijevima ili daskom od 5cm.
Na taj način će konstrukcija zadržati formu dok se ne postave sva pojačanja i ne povežu svi elementi.
Problem sa visinom. Uvijek možete koristit kanalizacijsku cijev kao tobogan kako bi spustili kamen ako je u pitanju visoka ograda.

 

 

slynet

mi smo...

na vrh članka
Kljuc13.com
Kljuc13.com

Login or Register