MI NISMO NAJBOLJI
MI SMO MAJSTORI

 

Menu
Kljuc13.com
Kljuc13.com

Stol i po

Stol i po from kljuc13 on Vimeo.

Uradi sam stol i po od svog starog stola. Idemo vidjeti sto se može napraviti od starog stola.

 

Design stol i po

Ako imate stari stol koji je izgubio svrhu i namjenu. Možda je idealan za projekt poput ovoga. Prvo što bi trebalo je odlučiti kako će stol zauzimati prostor. Dali vam dužina stola ili širina stola bolje leži u prostoru. Zatim je potrebno odmjeriti od zida nekih 30-40-50 cm točnije koliko bi željeli da stol bude od zida. Ne zaboravite da će se prolaziti pored i slične situacije. Ako ste dobili dimenzije koje bi vam odgovarale u prostoru, možemo dalje

Rezanje stola

Samo rezanje samog stola nije problematično, ali prvo provjerite pod konstrukciju da ne režete na slijepo. U našoj situaciji pod konstrukcija je odvojena od same radne površine. Mi smo rezali stol na 50cm po širini stola. Dobili smo da nam je iskoristivi dio 85x50cm. Kada režete postavite svoju libelu kao vodilicu, stegama stisnite za radnu površinu stola. Provjerite na vašoj električnoj pili ili ubodnoj pili koliko je mm od graničnika do lista pile. Naša električna pila ima 33mm od graničnika do lista pile. Tako da libela je postavljena na 33mm od mjesta gdje želimo prerezati. Pilu u ruke i polako prerežite.

Savjet za sve koji režu prvi puta ivericu. Uvijek režite sa donje strane. Točnije vidljivi dio daske mora biti okrenut naopako da bi vam rez bio čist.

Rezanje konstrukcije stola

Konstrukcija stola varira od modela do modela, naš stol je imao dosta jednostavnu konstrukciju. Mi smo označili, odrezali sa ubodnom pilom. Obavezno povežite konstrukciju stola na mjestu gdje ste prerezali. To je vrlo važno. U našoj situaciji letva 3x5cm i par iver vijaka 3,5x50mm su odradili posao.

Dodatci za stol

Mi smo željeli napraviti nešto drugo, pa smo odrezali rupu na stolu za žardinjeru. Zatim smo učvrstili sa trakama lima 250x20x0,5mm žardinjeru. Ideja je bila da se sama žardinjera ne vidi sa donje strane, a ujedno da je poravnata sa radnom površinom stola. Označite na limu gdje se nalazi centar. Zatim savijete oko žardinjere. Samo čekićem i točkalom udarite početne rupe. Probušite sa svrdlom Ø 3mm lim. Iver vijak 3,5×20 u rupe i vaša žardinjera stoji na mjestu.

Priprema za bojanje stola

Kako je naš stol bio lakiran, a lak je ispucao. Mi smo sve morali šmirglati. Uzmete brusno platno i ekscentričnu brusilicu i sve o brusite. Uklonite lak sa nogu stola sa abrazivnom rotacionom četkom. Velika pomoć ako su u pitanju rezbarene noge od stola. Kit za drvo sa špahtlama za kitovanje u ruke i sve neravnine pređite. Kada se osuši kit, dolazi na red bojanje. Bojanje po želji gazdarice i punice.

Montaža stola na zid

Kako ste napravili pod konstrukciju nakon rezanje konstrukcije stola. Točnije letva 3×5 cm vam je sada naslonjena na zid. Libelom provjerite dali stol stoji ravno. Probušite dvije rupe na dasci svrdlom Ø 5mm. Na zidu rupa svrdlo za beton Ø 10mm. Tipla Ø 10mm i iver vijci 6x100mm su vam za vezanje na zid.
Nakon toga prepustite gazdarici da dekorira kako ona želi. I dobili ste stol i po.

 

 

 

slynet

mi smo...

na vrh članka
Kljuc13.com
Kljuc13.com

Login or Register