MI NISMO NAJBOLJI
MI SMO MAJSTORI

 

Menu
Kljuc13.com
Kljuc13.com

Dolly track steadicam i spider dolly

Steadicam slider trolley dolly from kljuc13 on Vimeo.

Ako želite pokret kamere kao što rade profesionalci. Odgovor možete pronaći u jednostavnom rješenju koje vam pokazujemo u ovoj emisiji. Primjeri Spider dolly, steadicam i dolly track su najčešći koji se koriste.

 

Jednostavni dolly

 

Ako pogledamo dolly je ništa drugo nego kamera na točkovima. Gledano tehnički samo je potrebno postaviti točkove na vašu kameru. Jednostavnije od sistema koji smo mi napravili ne može. Za izradu dollya biti će vam potreban jedan dječji skateboard. Ako već ne posjedujete jedan, pri kupovini obratite pažnju na točkove. Kada smo mi kupovali uočili smo da postoji više kvaliteta na tržištu, a isti novci su u pitanju. Dobro obratite pažnju da vam točkovi već nisu rasklimani ili se ne okreću glatko.

 

Izrada ne zahtjeva neko preveliko znanje ili alat. Potrebno je skinuti sa postojećeg skateboarda kotače i postaviti ih na neku dasku gdje će te moći lakše učvrstiti glavu za vašu kameru ili foto aparat.

 

Kada postavljate kotače samo učvrstite jedan vijak. Na taj način vam je lakše zaokrenuti kotače u određeni položaj da bi snimili polukružni okret oko predmeta.

 

Prednosti sistema su vrlo lako izvođenje kružnog snimanja ili u pravcu. Negativno uvijek vam je potrebna ravna i glatka površina. Sve neravnine se odmah vide u samom video materijalu.

 

Cijena za jedan skateboard cca 150,00 Kn ili 20,00 €

Steadicam od stativa

Ako posjedujete stari ili šitaći stativ i već duže vrijeme razmišljate da ga se riješite. Ovo je projekt za vas. Alat potreban za ovakav projekt je sveden na minimalu. Potrebno vam je svrdlo promjera zakovice na vašem stativu. Uklonite zakovicu i nakon toga se jedna noga oslobađa. Ako podignete vaš stativ za tu nogu možete primijetiti da je stativ već sada ponaša kao steadicam. Vrlo je bitno da je glava na samom stativu omogućuje okretanje kamere ili fotoaparata u položaj portret. Kada se postavi kamera i ako vam je kamera teža slobodno izvucite noge stativa u maksimum. Ako ni to nije dovoljno uvijek se može postaviti dvije boce vode na krajeve nogu i sa količinom vode napraviti protu uteg.

Kako bi vaš stativ bio upotrebljiv i za klasičnu upotrebu najbolje je kupiti jedan beta osigurač promjera rupe i postaviti na mjesto gdje ste izbili vašu zakovicu. Tako vam je stativ dobio dvostruku namjenu.

Kako napraviti Dolly track

Materijal za izradu dolly tracka je manje više sve što se može pronaći po trgovačkim centrima.

Popis materijala:

-  nosač police zidni čelični 23x1000 mm komada 2

-  Ležajevi SKF 62300-2RS1 komada 4

-  Kotači za klizna vrata komada 2

-  Uže za kosilicu promjer 4 mm dužine 2,5 m

-  Brtva za prozore (gumena) širine minimum 16mm i dužine 3 m

-  Jedna kuhinjska daska dimenzije cca 460x220x10 mm

-  Vijak DIN 933 M10x50 Zn Kv 8,8 komada 4

-  Matica DIN 934 M10 Zn komada 12

-  Podloška DIN 125 Zn M10 komada 12

-  Navojna šipka DIN 975 M10x1000 komada 1 (opcija kratke noge M6x1000)

- Leptir matica M10 DIN 315 komada 8 (opcija leptir matica M6 DIN 315 komada 8)

-  Stoperi za vrata kuglica kompleta 8

Izrada samog dolly tracka je vrlo jednostavna. Prvo je potrebno odrezati komada na kojem će se nalaziti vaša glava za kameru ili fotoaparat. Kada odredite dimenziju koja vam najbolje odgovara potrebno je vrlo točno označiti 4 točke na samoj plastici.

Prije samog bušenja provjerite dali vam je sve u dijagonali ok. Ako vam je dijagonala rupa Jednaka to je znak da je razmak između rupa jednak.

Bušenje plastike se može napraviti sa svakim svrdlom za metal. Ali kada bušite pokušajte da probušite pod kutom od 90°. Ako imate stupnu bušilicu obavezno bušite na stupnoj bušilici. Nakon toga odmah označite mjesto gdje želite da se nalazi vaša glava za video kameru ili foto aparat. Nakon toga probušite i rupu za glavu vašeg foto aparata.

Sastavljanje samih kolica je vrlo jednostavno. Postavite vijak DIN 933 M10x50 i sa druge strane vaše kuhinjske daske zategnete sa jednom podloškom DIN 125 M10 i maticom M10 DIN 934. Nakon toga se na isti vijak postavi još jedna matica, ležaj i  podloška plus matica DIN 934 M10.

Ponovite proces za ostale tri rupe.

Sada kada smo napravili sama kolica potrebno je napraviti tračnice. Uzmete zidni nosač police i sa unutrašnje strane profila zalijepite samoljepljivu brtvu za prozore.

Kako smo mi koristi jači profil nosača police nama je komad daske od iverice 19 mm bio idealan za držanje razmaka između dvije vodilice. Prije neko pronađete koji je vaš razmak za tračnice. Provjerite  pat puta dali kolica klize između tračnica cijelom dužinom. Ako ne ispravite greške odmah jer kasnije je puno više posla.

Kako je nama razmak bio 7 cm između tračnica mi smo odrezali mali komad iverice 6x7 cm. Postavili između nosača zidne police sa unutrašnje strane. Nakon toga učvrstili sa iver vijkom. Ne zaboravite da postavite kolica unutar tračnica prije učvršćivanja. Nakon toga provjera dali sve klizi normalno, bez otpora i da ležajevi cijelom dužinom dodiruju tračnice. Ako je sve ok može se ugraditi mehanizam za pomicanje.

Dovoljno je postaviti kotače za klizna vrata na svaki kraj vašeg dollya. Povezati špagom za motorne kosilice vaša kolica i vidjeti gdje je točka koja pravilno povlači kolica u oba smjera. Kotači za klizna vrata dolaze sa ležajevima i graničnikom kako bi se lakše postavili. Kada ste pronašli točku postavljanja slobodno izbušite rupu za kotač kliznih vrata. U našoj situaciji je promjer Ø 10mm. Učvrstite kotače za klizna vrata i ako vam uže za motornu kosilicu proklizuje preko kotača slobodno zalijepite samoljepljivu brtvu za prozore. Sada ste dobili vrlo čvrst i precizan prenos.

Noge za vaš dolly se mogu izraditi na više načina. Mi smo koristili navojnu šipku M10 od 1 metara i odrezali na četiri jednaka dijela. Nakon toga smo od kuhinjske daske odrezali dva dugačka komada. Učvrstili na samu ivericu sa vijcima M5x25 DIN 933 Zn.

Nakon toga smo na svakom kraju novih nogu izbušili po jednu rupu promjera Ø 10mm. Leptir maticu postavite na navojnu šipku i nakon toga progurate kroz rupu i na svaki kraj vaše navojne šipke učvrstite jedan stoper za vrata. Ako vam stoper  ne stoji dovoljno čvrsto na navojnoj šipki. Vi samo zamotajte malo izolir trake i zatim nabite nazad kuglicu.

Vaš dolly track je spreman za upotrebu.

Savjet više

Kako mi nismo bili sigurni u čvrstoću konstrukcije malo smo podebljali. Drugim riječima pogledajte nosač police se izrađuje u dvije varijante. Uži i širi profil. Ako koristite uži profil, potreban vam je drugi ležaj. U toj situaciji će vam troškovi izrade biti drastično manji. Kada kupujete kuglični ležaj obratite pažnju da kupite ležaj sa metričkim promjerom. Točnije sa rupom koja vam odmah odgovara za vijak. Na primjer M4, M5, M6, M8, M10 itd. Pazite da vijak ne dodiruje nosač police kada klize kolica.

Ugodno snimanje vaših novih kućnih uradaka želi vam ekipa Ključa 13

 

 

slynet

mi smo...

na vrh članka
Kljuc13.com
Kljuc13.com

Login or Register