MI NISMO NAJBOLJI
MI SMO MAJSTORI

 

Menu
Kljuc13.com
Kljuc13.com

Pipni mi bicikl

Pipni mi bicikl from kljuc13 on Vimeo.

Američani rade emisije koje pimpaju bajkove. I mi smo pimpali, ali kod nas se to zove malo drugačije...

 

Pripreme za uređivanje bicikla

 

Prvo si morate napraviti spisak dodataka i potrošnog materijala koji će biti ugrađeni i potrošeni.

 

Auto lak ili boja u spreju komada 2 (sama rama će vam potrošiti cijeli sprej ko` od šale, bolje 2 za ramu a 1 za ostale elemente)
Antirost (ako je potrebno)
Svijetla prednje i zadnje
Nova vanjska guma (ako je potrebno)
Ležajevi, ako su dotrajali
Set za krpanje guma

 

Popis alat koji se najčešće koristi kod rastavljanja bicikla

 

Ključ viljuškasto okasti 8
Ključ viljuškasto okasti 10
Ključ viljuškasto okasti 13
Ključ viljuškasto okasti 15
Papagajke ili Knipex kliješta ključ
Odvijači izvijači plosni i križni
Garnitura imbus ključeva od 1,5-10mm
Ključ za bicikl
Čekić 200g
Alat za skidanje i postavljanje galovog lanca bicikla Unior 1647/2ABI

 

Kako rastaviti bicikl

 

Ovaj tekst se odnosi na klasične bicikle. Bicikli nove generacije su zahtjevniji specijalnim alatima koji vam omogućuju da skinete srednju glavu, vilice i rastavite zadnju glavu. Ekipa Ključa 13 će u jednoj budućoj emisiji napraviti predstavljanje alata koji je posebno namijenjen samo za novu generaciju bicikla.
Kada želite rastaviti i osvježiti vaš bicikl postoji jednostavni trik koji danas se može vrlo lako koristiti. Uzmite svoj digitalni foto aparat ili mobitel i slikajte svaki korak rastavljanja. Na taj način nećete imati viška dijelova nakon sastavljanja u vozno stanje.
U videu mi rastavljamo Pony Rog berba 84. Bicikl koji je legendarniji od Tour de France. Čvrst praktički neuništiv, za održavanje idealan i brz kao vjetrovi Kilimanjaro.
Samo rastavljanje si možete još olakšati da imate više posuda u koje će te stavljati dijelove koje rastavljate sa određenog djela bicikla.
Polako strpljivo i pazite da ne izgubite neki vitalni dio bicikla

 

Skidanje boje sa bicikla

 

Kako bi mogli kvalitetno bojati bicikl, potrebno je dobro očistiti sve dijelove bicikla koji se bojaju. Velika pomoć je lončasta rotaciona četka za vašu kutnu brusilicu. Ako želite bojati felge ili ispravno rečeno kotače bicikla trebati će vam dvije stvari. Ručna uska žičana četka po mogućnosti mesing, kako bi što manje oštetila osjetljive dijelove.

Ako ima previše hrđe na samim spojevima žbice i felge možete si pomoći malo kemijom. Antirost je odlično rješenje. Pročitajte upute obavezno ne nanosite boju odmah nakon skidanja hrđe.

Problem koji će vam zadavati glavobolju su nepristupačni dijelovi bicikla. Ali ima rješenje i za to. Koristili smo vrlo posebnu četku za bušilicu koja se otvara prema brzini vrtnje bušilice. Sama četka je čelična žica 0,50 mm i pletena je. Odlično rješenje za nepristupačne dijelove bicikla.

ko nikada niste bojali i skidali boju sa rotacionim četkama obavezno pogledajte emisiju o rotacionim četkama. Zaštita na radu koja se koristi kod rotacionih četaka nije šala. OBAVEZNO ZAŠTITITE OČI, RUKE I TJELO. Žica se lomi i leti vrlo velikom brzinom na sve strane.

Bojanje bicikla

Kada bojate sa auto lakovima ili bojom u spreju potrebno je pridržavati se nekih pravila. Idealno je ako možete objesiti bicikl kao šunku da vam visi na jednoj točki. Na taj način vam je lakše okrenuti i bojati.
Za sve koji bojaju sa bojom u spreju prvi puta ne pokušavajte od prve napraviti gotov proizvod. Potrebno je preći dva puta. Nikada nećete od prve sve obojati i da bude lijepo. Zato je potrebno dva puta bojati. Boja se osuši nakon nekih 3 sata na temperaturi od 20°C. Pokušajte bojati u zatvorenom prostoru bez propuha, ne želite da vam se na svježu boju lijepi prljavština.

Savjet više za bojanje sa sprejem. Ako možete kupiti mlaznice koje koriste dečki za grafite, odlično. Te mlaznice su puno kvalitetnije i obojaju površinu kvalitetnije i preciznije.

Sastavljanje bicikla

Sam proces sastavljanja je malo drugačiji za svaki bicikl. Ali ako ste nas poslušali i slikali sve korake rastavljanja sada vam nije problem sve vratiti na mjesto. Samo strpljivo i pazite da ne ogrebete svojih ruku djelo.

Skidanje lanca za bicikle

Lanac za bicikle se može skinuti na dva načina. Ako je fabrički lanac na biciklu najvjerojatnije nema spojnicu i polu spojnicu na sebi. Točnije tvornica je spojila strojno lanac na biciklu. U toj situaciji vam je potreban alat za skidanje i stavljanje lanca. Sam alat je vrlo jednostavan i odgovara za 90% lanaca na biciklima.
Potrebno je postaviti lanac u sam alat i okretanjem ručice izgurate klin iz jednog članka. Nikada ne pokušavajte ga skroz izgurati van. Biti će vam teže sastaviti ga nazad.

Postupak sastavljanja je obrnut od rastavljanja, ali malo pazite da vam se rupe poravnaju. U protivno može se slomiti vrh alata ili slomiti karika samog lanca.

Alat za rastavljanje i sastavljanje galovog lanca bicikla Unior 1647/2ABI

Ako imate spojnicu na galovom lancu vašeg bicikla super. Ništa lakše samo lagano ju svučete, ne pokušavajte ju raširiti jer će te ju oštetiti. Samo sastavljanje je obrnuti proces.

Krpanje gume bicikla

U današnje vrijeme kada su cijene novih unutrašnjih guma smiješne nitko ne krpa gume, ali idemo educirati mlađe naraštaje.
Za krpanje vam je potreban set svima nama poznatih tipi top. U samom setu se nalazi sve potrebno. Zakrpa, lijepilo i same fleke za krpanje guma. Kada želite skinuti vanjsku gumu sa vašeg kotača uvijek koristite alat koji nije oštar, odvijači nisu preporučljivi. Alat točnije ključevi za bicikl su idealni za takav posao. Polako jedan ključ postavite ispod same vanjske gume, a sa drugim ključem na polugu izbacite vanjsku gumu preko felge. Nakon toga izvadite vašu unutrašnju gumu. Napumpajte gumu i uronite u kantu sa vodom. Gdje vidite jacuzzi, tu je rupa. Označite sa kredom ili markerom. Nakon toga osušite mjesto gdje je rupa. Uzmite šmirgl papir i šmirglajte mjesto gdje vam je rupa na gumi.

Potrebno je šmirglati prostor koliko zauzima fleka. Očistite od prljavštine, nanesite ljepilo malo sačekajte. Nakon toga skinite aluminijsku foliju sa fleke za krpanje guma. I zalijepite na željeno mjesto. Možete pritisnuti sa štipaljkama i daščicom da ne držite rukama. Nakon nekih pet minuta potrebno je skinuti foliju ili najlon koji se nalazi sa gornje strane vaše fleke.

Guma je zakrpana. Zadnja provjera da nema još koja rupa i da je posao dobro napravljen, ponovo u kantu sa vodom. Ako nema mjehurića super, vratite unutrašnju gumu na mjesto.

 

 

slynet

mi smo...

na vrh članka
Kljuc13.com
Kljuc13.com

Login or Register