MI NISMO NAJBOLJI
MI SMO MAJSTORI

 

Menu
Kljuc13.com
Kljuc13.com

Metar po metar

Metar po metar from kljuc13 on Vimeo.

Danas svatko ima metar kod kuće, dvometar, trometar, petometar, a neki mangupi imaju čak i osmometar.
Želimo vam u epizodi 36 pokazati što je to metar po čemu je poseban.
Ujedno vam pokazujemo posebne tračne metre.

 

Metar, dvometar, trometar, petometar a svima zajednički metar

 

Jedinica mjere metar “m” svi smo to učili u školi. Jedna od osnovnih jedinica mjerenja u svijetu.

Ako niste a mi jesmo se zapitali kako biti siguran da je jedan metar = jedan metar.

Definicija kako se u modernom svijetu izračunava dužina od jednog metra nam neće pomoći.

Jedan metar jednak je duljini puta koju u vakuumu prijeđe svjetlost za vrijeme od 1/299 792 458 sekunde

 

Wikipedija

 

Ono čemu trebamo vjerovati su vam oznake na tračnom metru, pri tome ne mislimo na 1,2,3, već na oznake kao što je I, II ili III. Proizvođači stavljaju još oznaku 20ºC.

Što nam to znači u životu.

 

Klasa točnosti

 

Rimskim brojevima I, II, III se označava klasa točnosti. Klasa točnosti vam po tablicama govori toleranciju ili odstupanje od mjere. E sada kako ne bi svi vi mislili da je to nešto loše imam metar klase II. Naprotiv svi mi imamo metar klase II. Ako vama laže metar, laže i nama. Drugim riječima svi mjerimo jednako.

Klasa točnosti III je vezana za drvene metre. Bez obzira na današnje tehnologije vi ne možete napraviti drveni metar da bude jednak čeličnoj traci. Drvo je materijal koji jače reagira na temperaturne razlike koje su ujedno najveći neprijatelj točnog mjerenja.

Temperatura 20ºC

Sigurno se sjećate priče sa električnim kablovima i njihovom skupljanju i širenju pri temperaturi. Ista priča važi i za sve mjerne instrumente u koje spadaju tračni metri i drveni dvometri ili trometri.

Ako je netko od vas posjetio nekakve tvornice gdje se obrađuje metal mogli ste primijetiti da je unutar tvornice “vruće”. Temperatura koju žele imati u pogonima koji proizvode nešto precizno vam je 20ºC. To je idealna temperatura za mjerenje. Pravilo mjerenja još spominje da vlaga bude 0%, ali to je samo za idealne laboratorijske uvijete.

Jako puno metara na radnim kolicima čemu to?

Želimo vam pokazati da postoje šaroliko društvo dvometara, trometara ili petometara za koje možda niste čuli.
Krećemo sa jednostavnim. Tračni metar "ordinaria", ono što svi mi imamo u stanu, kući, radionici, šupi ili garaži. Svi imaju metar i to u svim bojama, dezenima, dužinama i njihovim dodacima.Svi tračni metri imaju jednu određenu širinu trake. Ta širina trake vam omogućuje da metar izvučete duže prije nego se “slomi”. Šira traka ujedno vam daje veće brojeve. Lakše je pročitati.
Za širinu trake postoji ujedno i tabela. Koliko može biti široka traka za određenu dužinu tračnog metra.

Širine trake koje su učestale 10, 13, 16, 19, 25, 27, 32mm.

Magnetni tračni metri

Magnet na vrhu kuke vam omogućuje da pošaljete šegrta po pivo, dok vi gazdarici uzmete mjeru. To bi po nama bila točnija definicija.
Neki su se susretali sa tračnim metrima koji na vrhu kuke imaju dva mala magneta.
Odlična stvar za svakog tko puno radi sa metalom. Nema potrebe da se pridržava metar. On se sam “zalijepi” i čvrsto drži dok vi izvlačite metar.
Tračni metar sa magnetom na kuki uvijek nosi svoju težinu kada ga objesite da se drži magnetima.

Savjet Ako ste na ljestvama a ispadne vam vijak, svrdlo ili matica uvijek možete sa magnetnim metrom “upecati”, a da ne silazite sa ljestava.

Inox tračni metri

Tračni metri koji umjesto čelične trake posjeduju inox traku, vrlo često imaju i mehanizam izrađen od inoxa. Razlog je dosta jednostavan, morate mjeriti u uvjetima gdje je voda sastavni dio proizvodnje. Primjer je kada se reže kamen uvijek vam sa vodom i to obilnim količinama hlade dijamantne ploče. Na taj način svaki metar koji nije izrađen od inoxa brzo zahrđa. Nastradati će traka ili mehanizam. Odgovor je tračni metri od inoxa.

Stolarski tračni metar

Stolari svi su posvađani sa tračnim metrima. Problem im pravi kočnica. Uvijek prva “rikne” zatim slijedi traka, izližu se brojevi. Zato je posebno napravljen tračni metar “SelfLock”.
Vrlo jednostavna ideja koja pravi čuda. Kočnica na metru posebno dizajnirana i uvijek stisnuta, na taj način se smanjuje rizik da se ošteti traka ili kočnica “rikne”.

Tračni metar dijametar - Kulen model

Odličan mali priručni metar. Osim što je trometar, ujedno ima i na leđima magnet tako da gazdarici uvijek stoji na hladnjaku. Traka je štampana sa dvije strane. Sa druge strane vam se nalazi dijametar. Kada obavijate okrugli predmet i na mjestu gdje se 0 i brojevi dodirnu to je promjer okruglog predmeta. Tako da gazdarica uvijek zna ne samo dužinu, već i obujam koliko je kobasice ili kulena nestalo iz frižidera.

Staklarski tračni metar

Staklarska profesija ima specifične zahtjeve tako da ne koriste klasične metre. Oni vam koriste 3,5m ili 7,5m. Malo izgleda čudno, ali to je istinito.

Tračni metar - raritet

Imamo na “radnim kolicima” jedan mali raritet od metra. Posuđeno iz Centra Alata. Tračni metar koji se ne proizvodi već duže vrijeme. Traka je napravljena gdje su brojevi “urezani” na traku. Na taj način se traka ne može izlizati. Kada nestane boje još uvijek se vide brojevi. Proizvodnja ovakvog tipa trake je skupa pa se odustalo prije nekih 20-30g. Ako imate takav tračni metar u svom “radioničkom arsenalu” čuvajte ga vrijedan je.

Zaštita trake Dura NylonCoat - Dura čega?

Proizvođač tračnih metara Komelon nudi zaštitu svojih traka na metrima sistemom NylonCoat ili Dura NylonCoat. Što to nama u životu znači. Na prvu ništa. Tehnika koju su razvili u tvornici Komelon je jedinstvena po tome što presvlače najlonom traku tračnog metra nakon štampanja brojeva i crtica. Na taj način dobivate traku koja je otpornija na habanje.
Ako uzmete klasičnu traku i traku koja je zaštićena sa NylonCoat i pokušate pjeskariti. Traci koja je zaštićena NylonCoat potrebno je gotovo duplo duže vremena da se izližu brojevi. Tako da ako vidite tračni metar sa NylonCoat zaštitom budite sigurni da je bolji od onoga koji nema takvu zaštitu na traci.

Power Blade Inox, Pro i metar - Novo, najnovije, ludilio!!

Komelon proizvođač je nedavno predstavio na tržištu tračni metar koji je gotovo neuništiv. Kako kućište koje prave je već godinama poznato po svojoj konstrukcijskoj čvrstoći, traka koju su izrađivali od inoxa i presvlačili sa zaštitom Dura NylonCoat nije bila dovoljna za jednu profesiju. Održavanje u kemijskoj industriji. Modeli koje vam u emisiji predstavljamo.

Izrađeni sa jedinstvenom zaštitom trake, vjerovali ili ne ali provjeriti tablicu što metar može izdržati. Kako nismo kemičari ovo nećemo prevoditi. Ali test koji smo vidjeli je INPRESIVAN. 40 puta duže može izdržati od najboljeg tračnog metra na tržištu.

Ludnica !!!

Dugački tračni metri - 50 metara u ruci

Traka za tračne metre u roli se proizvodi od dvije vrste materijala. Čelična traka ili fiberglas. Svaki materijal ima svoju prednost nad drugim. Čelični su više rasprostranjeni, a fiberglas traka se koristi za u situaciji ako prijeti opasnost od strujnog udara.

3 puta brže namotavanje - Pazi zube

Svi dugački tračni metri imaju isti zajednički problem. Bez obzira dali imate tračni metar od 10, 15, 20, 30, 50 ili 100m treba to namotati nazad. I onda uvijek neko po kazni namotava nazad u kućište. Komelon nudi inovaciju i na tom polju. Mehanizam sa četiri zupčanika vam omogućuje da 3 puta brze namotate tračni metar. Odlična stvar možete vidjeti kako je to Mario namotao na brzinu nekih 25m i još uvijek su nam zubi na broju.

Nula na tračnom metru - Držiš na nuli?

Vrh na tračnim metrima u roli vrlo često je postavljan “čudno”. To nije slučajnost. Neko voli da je nula na vrhu kuke, neko da je odmaknuta nekih 10cm itd.
Ta situacija isto tako je propisana nekim normama. Tabela koja se nalazi u prilogu vam govori kada u kojoj situaciji gdje. Tipovi se označavaju slovima od A-H. Nema Č,Ć,Đ.

Nadamo se da smo vam ovim videom i tekstom pomoglo da razumijete da jedan tako jednostavan alat koji ima široku primjenu je evoluirao u malo “tehnološko čudo”.

 

 

slynet

mi smo...

na vrh članka
Kljuc13.com
Kljuc13.com

Login or Register