MI NISMO NAJBOLJI
MI SMO MAJSTORI

 

Menu
Kljuc13.com
Kljuc13.com

Libela Waservaga Livel

Libela Waservaga livel from kljuc13 on Vimeo.

Mala edukacija o libelama, kako, zašto u kojoj situaciji mjere. Koliko su točne? Kako se ispravno mjeriti.

 

Točnost libele

 

Kada govorimo o točnosti libele, prvo da objasnimo da su sve libele koje imate u stanu, kući ili radionici “građevinske libele”. Samo su strojne libele drugačije, i sama namjena diktira točnost.

 

Točnost vaše libele je 0,5mm/m za situaciju mjerenje vodoravno i okomito. Dobro obratite pažnju na slici smo naznačili u kojoj točno situaciji je točnost 0,5mm/m. Točnost vaše libele vam govori maksimalnu grešku koja se može desiti mjerenjem.

 

Točnije 5mm na 10m, maksimalno.

Kada govorimo o mjerenju želimo naglasiti situaciju iznad glave mjerenje i mjerenje kada je vaš val u doljnjoj poziciji kada mjerite okomicu. U toj situaciji vam točnost može drastično biti lošija. Sada vam je točnost na libeli 0,75mm/m ili mogućnost greške od maksimalno 7,5mm na 10 m.

Dobro obratite pažnju kada kupujete libelu, dali je proizvođač označio točnost, dali je označio za koju situaciju se točnost odnosi. Proizvođači su dužni označavati, jer u protivnom kako se može znati koliko je točna libela?

Libela za svakoga

Prvi tip libele koji vam predstavljamo je tip libele koji vam je svima poznat. Klasični pravokutni profil aluminija, 2 vala (mjehura zraka). Proizvodi se u najviše dužina. Stabila tip 70 libela 80 cm

Libela nova generacija tip 80A

Stabila tip 80A je nova generacija koja ima dosta prednosti u odnosu na klasične libele. Neke od prednosti su: strojno obrađena mjerna površina, nova generacija boje koja vam omogućuje lakše održavanje i profil same libele je čvršći i na taj način omogućuje do 40% bolje performanse kada su u pitanju mehanička oštećenja.

Libela Stabila tip 96-2

Prva u nizu zidarskih libela. Profil libele je puno jači, čvršći i veći. Libela ima strojnu obradu sa dvije strane. Na stroju su izvučene savršeno paralelno.
Čepovi na libeli se mogu vaditi i na taj način se lakše može pristupiti kutovima.
Libela ujedno ima dva vala za okomito mjerenje.

Libela Stabila tip 196-2

Libela sa dodatnom opremom. Identična libeli stabila tip 96-2 samo ima još dva rukohvata za lakše rukovanje.

Libela stabila tip 196W

Sportski model libele. Na samom modelu je sve identično kao i libela tip 196-2, ali su dodali mogućnost određivanja kuta. Točnije možete okrenuti val i očitati kut.

Libela Stabila tip 86K

Građevinska libela za teže poslove. Libela je identična libeli stabila tip 96-2 ali je dodan amortizer koji vam omogućuje da udarite gumenim čekićem po libeli i na taj način ujedno poravnate vaše radove.

Električarska libela stabila tip 70 electric

Libela pravljena za specifično zanimanje. Električari u današnje vrijeme imaju jedan dodatni zadatak, a to je postavljanje prekidača u nizu.
Sa libelom Stabila tip 70 Electric je posao olakšan. Na samoj libeli se nalazi šablona koja vam omogućuje da ocrtate centar, probušite sa krunom 63mm. Nakon fine montaže sve utičnice i prekidači će biti savršeno poravnati.
Proizvodi se u dvije varijante 43 cm i 120 cm

Instalaterska libela Stabila tip 80M Installation

Libela sa puno dodatne opreme. Prvenstveno namijenjena za vodoinstalatere, ugradnja klima i odvodi. Libela ima magnete, vrlo jake magnete koji vam olakšavaju rad.
Na samoj libeli se nalaze gumeni stoperi na čepovima. Olakšan rad na kliskim površinama.

Ali glavni adut same libele su oznake na libeli. Prva oznaka na 280 mm vam govori razmak za umivaonik, druga oznaka je za slavinu točnije razmak od 150mm. Treća oznaka je za izvod vode kroz umivaonik i razmak koji se traži je 75mm.
na samoj libeli se sa gornje strane nalazi metar ali je napravljen od centra libele lijevo i desno. Sam mjehur/val ima dodatne dvije crte koje vam pomažu kada je potrebno napraviti pad od 1% i nagib od 2% za odvode.

Proizvodi se u dvije varijante 60cm i 100 cm

Magnetna libela Stabila tip 80AM

Libela iz serije 80 ali ima magnete koji su vrlo jaki. Pružaju otpor u situaciji kada želite ih odvojiti sa metala. Na libeli od 60 cm se nalazi 4 vrlo jaka magneta, nazivaju ih još zemljanim magnetima.

3D libela Stabila tip 70

Libela koja vam olakšava posao ako puno radite sa prozorima ili vratima. Sama libela je ustvari dvije libele. Jedna libela od 40cm i druga od 80 cm. Spojene tvore kut od 90°. Kad prislonite libelu na okvir vrata ili prozora možete odmah vidjeti dvije strane.
Libele se mogu odvajati i na taj način se možete koristi sa svakom pojedinačno.

Libela torpedo Stabila SREMW45

Mala libela napravljena od čelika, samo 25cm dužine. Tri vala na libeli 0°,45° i 90°. Prvenstveno namijenjena za postavljanje skele, zato se sa donje strane nalaze magneti.

Dali libela može izdržati pad?

Dobro pitanje jednog gledatelja. Libele nekih proizvođača nisu predviđene za to, a druga grupa proizvođača se trudi maksimalno osigurati točnost. Točnije otpornost na padove. Na slici se može vidjeti kako izgleda libela od STABILA proizvođača. Način osiguravanja vala je jedinstven i daje vam sigurnost u situaciji pada.

Nažalost nema druge riječi za ovo. Proizvođači kojima je cilj biti samo jeftini, moraju se odreći više stvari. U najviše situacija to je sigurnost od mehaničkih oštećenja. Na slici možete vidjeti libelu koja cjenovnim razredom je u donjoj granici.
Samo učvršćivanje vala vam govori koliko može biti točna.

 

 

slynet

mi smo...

Više u ovoj kategoriji: « Keksarica Lamello Narezivanje navoja »
na vrh članka
Kljuc13.com
Kljuc13.com

Login or Register