MI NISMO NAJBOLJI
MI SMO MAJSTORI

 

Menu
Kljuc13.com
Kljuc13.com

Kako zamjeniti keramičku pločicu

  • Ocijeni sadržaj
    (0 glasova)
  • Objavljeno u Kako...
  • Pročitano 5815 puta

Kako zamjeniti keramicku plocicu from kljuc13 on Vimeo.

Kako zamijeniti razbijenu ili otpalu keramičku pločicu. Punica vam se popela na vrh glave, žena vam ne da spavati, a vi nikako da kuma uhvatite da popravi.

 

Keramička pločica

Prvi problem može biti to što ste keramičke pločice kupovali prije 100 godina i sada nema uzorka koji odgovara. Pokušajte pronaći najbližu nijansu i dezen. Bolje je nego sve mijenjati

 

Priprema radnog prostora

Ako je pločica pukla potrebno je sa sjekačem prvo izbiti je do kraja van, samo pažljivo da na kraju ne mijenjate jedno 10 pločica. Ako je sama otpala super, manje posla.
Sjekač, čekić i špahtla su vam jedini alat koji je potreban za ovaj dio posla. Očistite sve što je klimavo, sjekačem slobodno uklonite dio materijala. Pokušajte ujedno napraviti dijagonalne crte na mjestu lijepljenja. Špahtlom očistite sve rubove i  uklonite masu za fugiranje

 

Dvaput mjeri, jednom reži

 

Ovo pravilo je u ovoj situaciji vrlo bitno. Ne zaboravite da pločica mora biti manja sa sve četiri strane za debljinu fuge. Točnije dobro obratite gdje je bila fuga, a gdje ne. Izmjerite vašu fugu. Vrlo česte dimenzije od 1,5mm; 2mm, 3mm ili čak 4mm ako su u pitanju vanjski prostori.
Dimenzije prenesite na vašu keramičku pločicu. Označite sa olovkom ili tankim markerom.

Rezanje sa kutnom brusilicom

Kutnom brusilicom se može odrezati bez nekih većih problema. Neće vam biti potrebna dijamantna ploča, ako su u pitanju klasične keramičke pločice. Samo potražite kod lokalnog trgovca rezna ploča za kamen Ø115x3x22,23 oznaka na ploči je C obično je zelene boje.
Mirna ruka i polako kutnom brusilicom odsiječete vašu pločicu.

Rezanje sa alatom za rezanje keramičkih pločica

Ako ste posudili alat za rezanje keramičkih pločica obratite pažnju u kakvom je stanju nož. Može se desiti da je odrezao već keramike u pola naselja i u toj situaciji neće imati čisti rez.
Samo rezanje nije problematično. Samo postavite pločicu i povučete, na kraju slomite sa dodatkom koji se nalazi na nožu.
I to je to.

Lijepljenje keramičkih pločica

Kada ste zamiješali vaše ljepilo u zidarskoj tavici, potrebno je nakvasiti prostor lijepljenja i samu pločicu. Slobodno spužvom natopite mjesto lijepljenja, a samu keramičku pločicu natopite vodom u kanti. Ljepilo prilikom sušenja naglo gubi vodu, a nakvašena keramička pločica se u toj situaciji bolje zalijepi.

Nanesite ljepilo na mjesto lijepljenja i na samu keramičku pločicu. Tehnika mazanja ljepila na keramičku pločicu je dobra stara „masti kruha“.
Postavite keramičku pločicu na mjesto, slobodno pritisnite muški da višak lijepila izaže van. Malo ju pomičite lijevo-desno kako bi lakše istisnuli višak lijepila.
Vlažna spužva je idealna za uklanjanje viška lijepila sa keramičkih pločica i iz fuge.
Kad ste zalijepili ostavite da se osuši 24 sata i onda je spremno za fugiranje.

Alat potreban za izmjenu keramičke pločice

Metar
Sjekač ručni – štemajzl
Špahtla
Čekić
Kutna brusilica Ø115 ili Ø125
Rezna ploča za kamen Ø115x3x22,23 tip C
Zidarska tavica
Spužva
Kanta za vodu
Alat za rezanje keramičkih pločica

Materijal

Lijepilo za keramičke pločice (vanjske ili unutrašnje)
Masa za fugiranje
I jedna keramička pločica    ili možda više komada

Ovim putem se želimo zahvalite Majstoru Miroslavu koji je bio „sretan“ što nas je ugostio i napravio demonstraciju.
Hvala gazdarici na kavi, kolačima i rakiji za ekipu Ključa 13

 

 

slynet

mi smo...

na vrh članka
Kljuc13.com
Kljuc13.com

Login or Register