MI NISMO NAJBOLJI
MI SMO MAJSTORI

 

Menu
Kljuc13.com
Kljuc13.com

Poliranje metala inoxa mesinga aluminija i bakra

Kako polirati metal inox mesing bakar aluminij from kljuc13 on Vimeo.

Svi mi imamo nešto vrijedno u svojoj obitelji, stari mlin za kavu, djedin stari bicikl ili đezvu za kahvu kupljenu na Baščaršiji u Sarajevu.
Kako bi im vratili sjaj i njihovu vrijednost istaknuli, potrebno ih je polirati.

Savjet

 

Sam proces poliranja je “prljav posao”. Uvijek postoji šansa da vam djelovi same paste i nečistoća završe na odjeći ili licu. Obavezno nosite zaštitne naočale i rukavice kada polirate.

 

 

 

Pravilno poliranje metal i nemetala

 

Postoje pravila kojih se treba pridržavati. Ako se želi kvalitetno ispolirati ili restaurirati metali i nemetali. Prvo na što treba obratiti pažnju su brzine točnije broj okretaja. Setovi za poliranje koje smo koristili u emisiji su vrlo povoljni i može se ispolirati puno toga sa jednim setom.

Kada govorimo o brzini potrebno je obratiti pažnju da vam bušilica ne vrti više od 3000 o/min. Brzina je bitna jer sama pasta je ljepljiva i vrlo lagano se nanosi na kolut za poliranje, ali pri velikim brzinama se može desiti da vam pasta “izleti” sa koluta i da ništa se ne dešava. Ujedno vam proizvođači pasti napominju da brzina od 3000 o/min je idealna za poliranje. 
Ako vam bušilica vrti manje nemojte se bojati da je to nedovoljno, samo će te malo sporije polirati.

Set za poliranje

Koristili smo dvije vrste setova za poliranje koje smo mogli pronaći u lokalnim trgovinama.

Jedan set je od proizvođača Wolfcraft, a drugi je od Osborn proizvođača.

Oba seta su gotovo identična sa manjom razlikom koja se odnosi najviše na inox. 
Wolfcraft set ne sadrži bijelu pastu za poliranje koju ćemo kasnije opisati, a Osborn set sadrži bijelu pastu.

1 Korak poliranja-smeđa pasta

U prvom koraku poliranja se ustvari čisti materijal i priprema za drugi korak. Potrebno je na pamučni filcani kolut nanjeti smeđu polir pastu. Zatim cijeli predmet polako i pažljivo ispolirati.

Na prvu ćete primjetiti da je predmet izgubio svoju tamnu boju i da se pojavljuje prvi sjaj. Ustvari ste samo uklonili nečistoće koje su na samom metalu ili nemetalu bile zastupljene.
Kada se radi prvi korak vrlo je bitno s vremena na vrijeme dodati ponovno malo smeđe paste kako bi se završio proces.

2 Korak poliranja-plava pasta

Drugi korak je vremenski zahtjevan, ali ujedno uzbudljiv. Sada vam treba pamučno platno u kombinaciji sa plavom pastom koja se nalazi i u Wolfcraft setu za poliranje kao i u Osborn setu za poliranje.
Plava pasta vam daje sjaj, i u većini slučajeva na metalima i nemetalima će vam biti dovoljno da završite proces sa plavom pastom.
Vremenski vam treba oko 5 puta više vremena za poliranje sa plavom pastom i kolutom od pamučnog platna.

Zašto treba više vremena?  Puno vas će postaviti pitanje.
Odgovor je vrlo jednostavan, plava pasta je fina granulacija i vremenski vam treba duže da dobijete određeni sjaj. Kako vam smeđa pasta čisti nečistoće, tako vam plava daje sjaj i vraća u prvobitno stanje.

3 Korak poliranja-bijela pasta

Ovo se odnosi samo na neke materijal, ali mi ćemo objasniti na inoxu. Vrlo često se može vidjeti inox u mat izdanju i visokom sjaju. Postavlja se pitanje kako se to dobije. Vrlo jednostavno, ali opet ima kvaka sa vremenom. Vremenski vam sada treba još više vremena, jer pasta koja se koristi je još finija u odnosu na plavu.
Potrebno je koristiti kolut od pamučnog platna i bijelu pastu za poliranje. 
Kako smo napomenuli vrijeme vam je glavni protivnik u ovom procesu. Što duže polirate sa bijelom pastom dobivate visoki sjaj. Razlika se na prvu gotovo i neće primjetiti, ali vam vremenski treba više da se sve sjaji ko ludo.

Učimo na greškama

Kako smo mi pokušali ispolirati korman/volan od bicikla koji je fabrički zahrđao, napravili smo jednu grešku.

Prvo smo trebali sa brusnom rotacionom četkom očistiti sve nečistoče od hrđe, a tek onda polirati. 
Zato nam korman/volan od bicikla nije bio poliran pravilno.
Ako vam je hrđa prevladala na vašem metalu ili nemetalu, obavezno ga sa rotacionom žičanom četkom očistite. Ako je mekan materijal koristite mesinganu žicu, ako su čelici u pitnanju koristite čeličnu žicu, a za inoxe koristite inox žicu. Ne preporučije se da idete sa debljim žicama već sa tanjima kako bi vam finije očistile hrđu

 

slynet

mi smo...

na vrh članka
Kljuc13.com
Kljuc13.com

Login or Register