MI NISMO NAJBOLJI
MI SMO MAJSTORI

 

Menu
Kljuc13.com
Kljuc13.com

Kako se reže staklo?

Kako se reže staklo from kljuc13 on Vimeo.

Pitanje koje je postavio Kristijan, kako ni mi nismo znali rezati staklo. Prvo nabavka stakla, alata i učenje trikova.

 

Zaštita na radu

Kada se reže staklo obavezno se nose naočale i rukavice. Sitni komadi stakla koji se naprave rezanjem i lomljenjem stakla mogu vrlo lako završiti u vašem oku. Na samom stolu nakon dva tri odrezana komada se pojavljuje hrpa malih komadića stakla. Rukavice vam štite ruke kako bi spriječili da se izrežete po rukama.

OBAVEZNO ZAŠTITNE NAOČALE I RUKAVICE

Podloga za rezanje stakla

Idealno je nešto kao kuhinjski stol, ili neki veći stol koji je dovoljno velik. Ne želite da vam sitni komadići stakla padaju na sve strane. Ako imate stari stolnjak ili plahtu da postavite na stol još bolje.
Tkanina vrši dvije funkcije: proklizavanje stakla kod rezanja i da vam je lakše pokupiti komadiće stakla koji nastaju.

Alat potreban za rezanje stakla

Nož za rezanje stakla
Ravnalo – lenjir
Stare kombinirke sa tupim zubima

Kakav nož za rezanje stakla kupiti?

Mi smo testirali dvije izvedbe noža za rezanje stakla od proizvođača Silberschnitt. Nije stvar cijene već rezultata. Preporučujemo vam nož za rezanje stakla Silberschnitt HM sa jednim nožem. Rezao je staklo debelo i tanko lagano i točno kako smo mi željeli.

Tehnika držanja noža za rezanje stakla Olovka

Model noža za rezanje stakla Silberschnitt ima formiranu ručku da držite nož kao što držite olovku. Sama tehnika pri rezanju vam može praviti manje probleme. Jer ne želite da vam nož se naginje lijevo-desno kada režete staklo. Cilj vam je držati nož pod kutom od 90°u odnosu na staklo. Točnije sam nož prisloniti uz ravnalo i povući jednakim pritiskom liniju. Kako smo napomenuli ta tehnika vam može zadavati probleme ako režete malo veći komad stakla. Sam nož klasični Silberschnitt nije bio dobar na 6mm pojačanom staklu, klasika od 4 mm je rezao bez problema.

Tehnika držanja noža za rezanje stakla Spock

Tehnika koja se navodi u knjigama, Vrlo je jednostavna i toplo preporučujemo svima koji režu staklo prvi puta. Potrebno je postaviti ručku noža između prstenjaka i srednjeg prsta, zatim sam nož stisnite na glavi sa svim prstima. Sama tehnika vam ruku u kombinaciji sa nožem postavlja u položaj da vam je nož uvijek pod kutom 90°u odnosu na staklo. Rezanje ravne linije ili krivudanje vam je puno lakše odrezati. Najbolje rezultate smo dobili na taj način.

Tehnika držanja noža za rezanje stakla Svinjokolja

Tehnika koja je vrlo popularna u Slavoniji, Baranji i Vojvodini. Uzmi nož kao da kolješ svinju. Tehnika vam daje mogućnost da stisnete jače nož na staklo, ali vam ne preporučujemo za deblja stakla. Kako će te pokušavati pritisnuti na debljem staklu jače nego uobičajeno, nož će najvjerojatnije pobjeći i nećete odrezati kao ste htjeli.

Ulje za rezanje stakla

Možete primijetiti kad ste u profesionalnim radnjama za rezanje stakla da koriste drugačiji nož za rezanje stakla. Njihov nož ima nož postavljen pod drugačijim kutom i sama ručka je rezervoar za ulje koje polako kaplje po nožu. Profesionalni noževi za rezanje stakla vrlo često znaju biti dosta skupi, a ujedno ih je malo teže kupiti u trgovini.

Može se nož podmazivati i na drugi način. Dovoljno je u nekakvu plastičnu čašu staviti malo ulja za rezanje stakla u umočite nož prije rezanja.
Ah da nemate ulje!?!
Mi smo probali sa lenox uljem za rezanje i moramo vam reći da smo najbolji rezultat dobili. Ulje je namijenjeno za strojnu obradu ali je bez problema pomoglo da se nož okreće, rez je bio čist gotovo savršen. Kako je samo ulje dosta univerzalno preporučujemo svima da probaju vidjet će da je rezultat i više nego odličan.

Jedan gledatelj ključa 13 nam je napomenu da se može rezati sa tekućim sapunom za suđe i vodom u kombinaciji. Omjer bi trebao biti 1:1. Probajte ako nemate ulje i vidjet će te da je rezultat sasvim drugačiji od rezanja na suho.

Kliješta za lomljenje stakla

Kliješta za lomljenje stakla su kliješta sa širokim čeljustima, i na samim čeljustima imaju manje izbočine. Točnije na jednoj čeljusti je izbočina je na sredini čeljusti, a na drugima je na samim rubovima. Kako najvjerojatnije nećete pronaći same čeljusti. Za kupiti pogledajte svoje stare zahrđale kombinirke i sa krep trakom ih pretvorite u kliješta za lomljenje stakla.
Sama tehnika lomljenja stakla sa kliještama je da se kliješta postave pored crte od reza i slomite.

Kao odrezati staklo u nepravilni oblik

Ocrtajte oblik koji želite dobiti od stakla, zatim polako koristeći tehniku Spock odrežite staklo prateći liniju. Kliještama polako odlomite višak. Samo rezanje vam neće predstavljati problem, lomljenje vam može zadavati probleme ako režete deblje staklo. Na tanjem staklu se išlo bez problema.

Savjeti:

Obavezno koristiti zaštitne naočale i rukavice. Režite na ravnoj površini, postavite staru plahtu na stol. Režite sa kvalitetnijim noževima jer razlika je dosta velika, koristite ulje za rezanje. Lomite staklo preko ravnala ili nekog tanjeg predmeta. Pomozite si sa kliještama ako su manji komadi u pitanju.

 

 

slynet

mi smo...

na vrh članka
Kljuc13.com
Kljuc13.com

Login or Register