MI NISMO NAJBOLJI
MI SMO MAJSTORI

 

Menu
Kljuc13.com
Kljuc13.com

Hard Test detektora metala nemetala i napona

Test detektora metala nemetala i napona from kljuc13 on Vimeo.

Detektori metala, nemetala i napona su zanimljivi proizvodi, ali dali se mogu koristiti u našim kućama to je sasvim nešto drugo. Kao svi znaju da su naši stanovi, kuće napravljeni prije ohoho godina. Tehnologija kojom se pronalazi nešto unutar zida nije nešto novo. Uvijek se postavlja pitanje dali bi bušili rupu tamo gdje detektor pokaže da je sigurno?

 

Kako testirati detektore metala, nemetala i napona

 

U osnovi je vrlo jednostavno. Napravili smo kalup i podesili dubine različitih materijala u sam kalup. Točno izmjerili i označili kako bi bili sigurni da je detektirano na pravom mjestu. Kalup ispunili betonom. Dubinu smo varirali u dvije situacije 5 i 8 cm. Drugim riječima ako bušite rupu u zidu najvjerojatnije će te morati bušiti na dubinama 5 i 8 cm. To su najčešći tiplovi koji se koriste kod kuće.

 

Materijali koje smo pokrili ovim testom:
- navojna šipka M12, dubina 5 cm
- armatura Ø 14mm, dubina 8 cm
- PVC cijev (unipipe) Ø 16mm, dubina 8 cm
- bakrena cijev Ø 18mm, dubina 5 cm
- Alu profil, dubina 5 cm
- čelična žica Ø 5mm, dubina 8cm
- napon Ø 3,5mm, dubina 5 cm (napon 9V)
- napon Ø 3,5mm, dubina 8 cm (napon 9V)
- C profil za suhu gradnju, dubina 12,5mm
- drvena letvica 1 cm širine, dubina 12,5mm
- napon 220V, dubina 12,5mm
- napon 220V, dubina cca 4cm

 

Detektor metala Zircon i65

 

Vrlo jednostavan uređaj, nema dodatnih postavki. Samo tipku za uključiti. Dubine materijala koje može detektirati su 38mm. Zircon nam dolazi iz amerikanskih država i to se odmah vidjelo na testu. Uređaji proizvođača Zircon su namijenjeni za suhu gradnju.
Na samom testu se nije pokazao kao nešto što može riješiti problem u našim stanovima i kućama. Ali ako ga postavite na suhu gradnju, sasvim druga priča. Detektira bez problema, pronalazi centar profila iza gipsa. Prva liga za suhu gradnju, ali za betone blokove vrlo loše.

Detektor metala Zircon i500

Sam uređaj ima više operacija, detektiranje pod konstrukcije, traženje metala, dubinsko detektiranje i detektiranje napona. Radna dubina je do 76mm. Na našem kalupu za testiranje detektora metala i nemetala nije baš zablistao. Ali kada sam uređaj postavite na suhu gradnju, poludi. Sve može pronaći, sve pokazuje.

Detektor metala Zircon i520

Prethodna dva modela Zircona su ipak davali neke tragove detektiranja na našem testu. Ali ovaj model nije čak ni dao naslutiti da se nešto nalazi iza betona iako mu je radna dubina detektiranja 76mm. Točnije ništa nije pokazao na testnom kalupu. Ali kada se postavi na suhu gradnju, sve fercera ko ludo.

Detektor metala Zircon i700

Model koji ima futuristički izgled, na prvo vam se čini da će detektirati žice u grudnjaku vaše susjede. Ali u stvarnosti nije tako. Dubina na kojoj može detektirati je navedena 76mm, a dubina za napone 51mm. Na samom testu nije pokazao baš neku snagu, ali u situaciji suhe gradnje se ponaša kao pravi detektor metala, nemetala i napona.

Detektor metala Bosch PDO 6

Prvi model iz obitelji Bosch zeleni program. Zeleni program u Boschu za one koji nisu upoznati označava da je alat za „uradi sam majstore“. Izgled vrlo čudan, podsjeća na peglu sa rupom. Rezultat nešto malo življi od svih prethodnih modela. Detektirao je navojnu šipku, bakrenu cijev i čeličnu žicu. Dubine su bile 5 cm, osim čelične žice koja je na 8 cm. Malo čudno jer armaturu koja je daleko deblja a postavljena na 8 cm nije vidio. Na suhoj gradnji je odličan, čak možemo reći da malo pretjeruje. Razmak između C-profila i drvene letvice je bio 15cm a on je pokazivao da nešto ima iza i da se ne preporučuje bušenje.

Detektor metala Bosch PDO Multi

Ovaj model Boschovog detektora metala ima izgled starijeg brata koji se nalazi u profesionalnom programu. Ali po rezultatima nije dobar kao stariji brat. Vrlo dobar detektor, moramo priznati. Ulijeva sigurnost, ali ipak u nekim situacijama nije se pokazao kao pouzdan. Primjer je bakar i Alu profil koji su postavljeni na dubini od 5cm. Bakar pronalazi bez problema, a Alu profil ne.
U situaciji sa suhom gradnjom je vrlo dobar. Detektira sve bez većih problema

Detektor metala Bosch GMS 120

Kada pročitate što sve može ovaj detektor i na kojim dubinama mislite da će naći pacemaker kod susjeda. Ali baš nije toliko dobar. Oznaka 120 vam govori da je za radnu dubinu do 12cm. U stvarnosti vam možemo reći da možete biti sigurni do 8cm. Detektirao je sve naše zamke koje smo postavili u betonski kalup. Ali nije detektirao kao bi očekivali. Bosch izričito napominje da narančasto svijetlo je zona gdje ne preporučuju da se buši. Ujedno napon od samo 9V nije detektirao kao napon. Već kao pod konstrukciju. U situaciji suhe granje je više nego odličan.
Ekipa ključa 13 toplo preporučuje hobistima i profesionalcima.

Detektor metala iPhone 4

Morali smo pokriti sve što smo mogli pronaći. Test sa programom Metal detector koji smo preuzeli sa iTunes app store. Stvar je vrlo upitna. Ako naslonite iPhone na metal on pokaže neku vrijednost brojčano. Ali da možete biti sigurni baš i ne. Kako je Mario primijetio možda sada primate poruku pa on detektira drugi signal.

Detektiranje napona

Kada pričamo o detektiranju napona u zidovima naših stanova i kuća. Tu se priča mijenja iz temelja. Radi se o sljedećem. Proizvođači napominju da detektori ne vide napon ako je strujni krug prekinut. Drugim riječima ako žica nema struje ništa od toga.
Kada smo napravili test u stvarnoj situaciji sa zidom i žicom pod naponom od 220V. Svi detektori su pronašli bez problema. Čak što više bili su vrlo točni gdje se nalazi žica. Ali test koji smo mi željeli vidjeti. Napon od samo 9V na telefonskoj žici. Nažalost ne.
Kada su naponi u pitanju budite vrlo oprezni. Detektiranje napona od 220V sa ovim uređajima nije problem. Ali uvijek provjerite na više mjesta. Iznad tražene lokacije ispod i slično.

Zaključak Hard Testa detektora metala nemetala i napona

Uređaji ovog tipa su većinom predviđeni za suhu gradnju, i svatko tko treba za tu situaciji neće imati problema. Vrlo su točni i detektiraju bez problema. Ali ako se radi o Yu gradnji ne preporučujemo ništa osim Bosch GMS 120. Rezultate možete pogledati na tablici što su detektirali.

 

 

slynet

mi smo...

na vrh članka
Kljuc13.com
Kljuc13.com

Login or Register