MI NISMO NAJBOLJI
MI SMO MAJSTORI

 

Menu
Kljuc13.com
Kljuc13.com

Izolacija u potkrovlju

Izolacija u potkrovlju from kljuc13 on Vimeo.

Tavanska izolacija ili izolacija potkrovlja je većinom posao koji ljudi ne vole raditi. Mi vam želimo pokazati tehniku koji će vam uvelike olakšati posao koji ne volite.

 

Zaštita na radu

 

Kako spriječiti da se ne češate ko ludi dok postavljate izolaciju u potkrovlju. Postoje odjela za postavljanje izolacije, zovu ih jednokratnima. Malo su više od jednokratnih. Budite sigurni da će te završiti posao i odjela moći koristiti poslije.
Odjela su posebno napravljena za ovu vrstu poslova. Pod rukom su kao najlon.
Obavezno koristite rukavice, tip rukavica koje vam čvrsto stoje uz ruku.

 

Mi smo koristili jednokratne kombinezone sa kapuljačom DeltaTek DT115 i rukavice tehničke MaxiFlex.

 

Materijal za postavljanje izolacije u potkrovlju

 

Ako se raspitate kod majstora ili trgovaca svi će vam reći da se preporučuje izolacija potkrovlja od 15cm. Prije se savjetovalo minimalno 10cm, a sad vam svi govore da je 15cm minimalno. Osim izolacije potrebno je kupiti i najlon ili kako se to pravilno zove građevinska folija.
Sama građevinska folija se prodaje na Kg. Neka vas to ne buni trgovci je mjere u metrima zatim se važe i obračunava. Sama građevinska folija je gotovo uvijek 4 metra širine. Uvijek provjerite prije kupovine.

 

Priprema za izolaciju potkrovlja

 

Tehnika postavljanja izolacije koju vam želimo objasniti je vrlo jednostavna, ali zahtjeva malo drugačiji pristup problematici.
Prvo je potrebno izmjeriti razmak između rogova vašeg krova, zatim dužinu koju želite pokriti. Na primjer u našoj situaciji mi smo imali otvor 80 x 400 cm. Zatim građevinsku foliju raširite po podu. Dužina za sada neka bude 4m. Kako je sama građevinska folija široka 4 m, a to vam je previše.

Režemo ju na pola sa Olfa skalpelom SK-10, može i običnim skalpelom. Zatim raširite jedan komad najlona na podu. Postavite kamenu vunu ili staklenu vunu na sam najlon. Zatim ako je mineralna staklena ili kamena vuna šira od željene dimenzije. Skratite sa skalpelom po dužini.

Kako bi lakše pratili pravac. Postavite dasku ili ravnalicu i režite uz nju.
Zatim stavite mineralnu kamenu ili staklenu vunu unutar građevinske folije i zatvorite je. Točnije preklopite krajeve najlona. U ruke uzmete klamericu koju ste posudili uz blagoslov šefa iz firme. Normalo sa šakom municije. I počnete zatvarati cijelom dužinom. Ne zaboravite zatvoriti i krajeve.
na taj način smo dobili jedan velik jastuk ili perinu.

Izrežite trake najlona od 1m dužine do cca 15 cm širine. To će vam trebati za montažu.

Postavljanje mineralne kamene ili staklene vune

Preporučujemo da vam da pozovete prijatelje kako bi postavili, dovoljno je da vas je troje. Prije samog postavljanja postavite sa jedne strane roga sa klamericom/takerom trake od građevinske folije koje ste prethodno izrezali. Razmak između traka cca 50-70 cm. Podignete vaš jastuk pun mineralne kamene ili staklene vune i postavite na mjesto. Zatim klamericu u ruke i trakama učvrstite vaše jastuke da stoje na mjestu.

Savjet: Ako se neće postavljati završni slojevi na potkrovlju ili tavanu (npr. Gips, lamperija) potrebno je da osigurate sa daskama, kako s vremenom ne bi najlon popustio.

Što ako je razmak između rogova velik?

Ako vam se desi kao nama da vam razmak rogova varira od 65-100 cm, građevinska folije vam je mala. Rješenje je vrlo jednostavno. Sa trakama od građevinske folije zatvorite vaš jastuk. Samo kod postavljanja obavezno okrenite otvoreni dio prema gore.

Nadamo se da su vam naši mali savjeti pomogli i olakšali posao koji nitko ne voli.

Od alata smo koristili sljedeće:

Olfa skalpel 18mm L5-Al
Olfa nož za rezanje folije SK-10
Uredsku klamericu
Klamericu tip 53 4-14mm
Ravnalicu
Aluminijske ljestve 5 gazišta
Jednokratni kombinezon DeltTek DT115
Tehničke rukavice maxiFlex

 

 

slynet

mi smo...

na vrh članka
Kljuc13.com
Kljuc13.com

Login or Register