MI NISMO NAJBOLJI
MI SMO MAJSTORI

 

Menu
Kljuc13.com
Kljuc13.com

Kako odrezati staklenu bocu?

Kako odrezati staklenu bocu from kljuc13 on Vimeo.

Odrezati staklenu bocu na prvu izgleda kao nemoguća misija, ali u osnovi je vrlo jednostavno. Prednost ovog malog uradi sam projekta je što će te boce dobiti novi život.

Ako želite saznati nešto više o rezanju stakla, uvijek možete pogledati epizodu Kako se reže staklo?

Materijal potreban za rezanje staklenih boca

Kako bi vam pojednostavili mi smo koristili gotove elemente koji nisu problematični za pronaći u obližnjim trgovinama.

L Profil 40×50 za kuhinjske elemente komada 4
Kotači sa dječjih rola ili inLine rola komada 3
Nož za rezanje stakla HM Silbershnite
Vijak inbus DIN 912 M8x40 komada 3
Matica DIN 934 M8 komada 3
Podloška DIN 125 M8 Komada 6 (može i 9 komada)
Vijak DIN 84 M4x30 komada 2
Leptir matica DIN 315 M4 komada 2
Podloška DIN 125 M4 komada 2
Komad daske cca 30×20 cm debljina 2cm

Kako napraviti alata za rezanje staklenih boca

Vrlo jednostavan alat u osnovi i ne zahtjeva puno rada. Idemo nekim redom. Kotače od rola sastavite sa L profilom u kombinaciji imbus vijak DIN 912 M8x40, podloška Din 125 M8, kotač, podloška DIN 125 M8 i na kraju matica DIN 934 M8. Sve dotegnite sa imbus ključem i vilastim ključem. Ne pokušavajte da stežete kao da je automobilski kotač. Cilj je da se kotač lagano okreće a i dalje bude stabilan.

Na dasci označite pravac na koji želite postaviti dva kotača koje ste prethodno sastavili. Na jednoj strani postavite prva dva kotača. Učvrstite sa par iver vijkom 3×12. Obratite pažnju da su vam vrhovi kotača jedan pravac. Nakon toga je potrebno odmjeriti 6 cm od učvršćenog kotača do sljedećeg kotača koji stoji paralelno sa prvim kotačem. Točnije mjerite razmak između kotača kao na slici.

Nakon toga učvrstite kotač na dasku.

Nož za rezanje stakla

Dimenzije su promjenjive i ako netko od vas ima drugačiji tip noža automatski se mijenjaju. U našoj situaciji mi smo označili preko L profila rupe na držalu noža za rezanje. Nakon toga samo izbušili rupe i učvrstili sa vijkom DIN 84 4×30, podloškom Din 125 M4 i leptir maticom DIN 315 M4. Nož smo učvrstili tako da je lagano podignut. Nećete dobiti jednaki pritisak na bocu ako ga postavite vodoravno. Određivanje mjesta gdje bi nož trebao biti učvršćen nije neki problem. Samo postavite bocu i pogledajte gdje vam nož dodiruje bocu cijelom kružnicom. Nakon toga možete učvrstiti nož na dasku.

Kalibriranje alata za rezanje stakla

Prije samog rezanja samo prislonite marker i lagano okrećite staklenu bocu da vidite dali je kružnica ne prekinuta. Ako ste dobili spiralnu liniju potrebno je malo kotače pomjeriti kako bi vam boca napravila rotaciju u mjestu.

Rezanje staklenih boca

Kada dođe do rezanja samo prislonite bocu i obratite pažnju da jednako pritišćete na nož za rezanje. Polako okrećite i vrlo lagano će te napraviti kružnicu na boci. Ne pravite dva kruga, samo jedan je dovoljan. Pokušajte da se kružnica zatvori.

Kako prelomiti odrezanu staklenu bocu

Postupak je više trik nego neki problem. Potrebno vam je hladna i vrela voda. Savjet da to radite na mjestu gdje vam neće biti problem ako vam staklo pukne nepravilno. Umivaonik, sudoper ili labavo su idealni za tako nešto. Samo prvo sipate vrelu vodu nekih 2-3 sekunde nakon toga hladnu vodu isto 2-3 sekunde. Tretman ponavljate dok se boca sama ne prelomi na vašem rezu. Vrlo jednostavno i vrlo čisto.

Brušenje stakla

Naravno da nakon reza vaše staklo je na mjestima vrlo oštro. Ali to nije neki velik problem. Samo uzmite vodobrusni šmirgl papir i postavite na ravnu površinu i posipajte malo vode kako bi proces bio lakši. Ako imate ulje za rezanje i brušenje još brže će se obrusiti rub boce. Samo laganim kružnim pokretima i dobiti će te da je rub tvornički. Nakon toga još pređite samo malo po unutrašnjem i vanjskom bridu sa vodobrusnim šmirgl papirom.

Koje boce se mogu rezati

Većinom boce koje imaju malo deblju stjenku i ujedno su pravilnog valjkastog oblika. Ako pokušavate sa nepravilnim oblicima najvjerojatnije će se desi ti da vam nož ne napravi potpunu liniju. Većinom vinske boce su najbolje za ovako nešto.

 

slynet

mi smo...

na vrh članka
Kljuc13.com
Kljuc13.com

Login or Register