MI NISMO NAJBOLJI
MI SMO MAJSTORI

 

Menu
Kljuc13.com
Kljuc13.com

Kako postaviti sudoper na kuhinjsku radnu ploču

  • Napisao/la  Dejan
  • 10 Lis

Kako postaviti sudoper na kuhinjsku radnu ploču from kljuc13 on Vimeo.

 

Mali jednostavan posao za svakog uradi sam majstora, ali svatko od nas zabrlja.

 

 

Alat potreban za postavljanje sudopera

 

  • Električna ubodna pila, snaga oko 500-600W
  • List pile za rezanje drvo, fini rez
  • Aku bušilica odvijač (10,8V; 12V; 14,4V; 18V…)
  • Svrdlo za drvo Ø 10mm ili svrdlo za metal Ø 10mm


Postupak postavljanja sudopera


Ako imate staru kuhinjsku radnu ploču na kuhinjskim elementima, prvo ju treba ukloniti. Vrlo često je povezana sa kuhinjskim elementima sa donje strane. Nakon toga postavite svoju novu kuhinjsku radnu ploču na elemente. Obavezno poravnajte i namjestite da stoji upravo onako kako će nakon montaže sudopera stajati.
Zavucite se u kuhinjski element gdje će biti sudoper i ocrtajte sa donje strane kuhinjske radne ploče sve uz rub elementa. Nakon toga okrenete kuhinjsku radnu ploču i odmah obilježite gdje je prednja strana. Poklopite ocrtani dio sa sudoperom.
Dobro obratite pažnju ako vam voda dolazi s donje strane sudopera. Pomaknite sudoper toliko da vam otvor za slavinu na sudoperu ne prelazi preko leđa elementa. Točnije svaki kuhinjski elementi od sudopera imaju jednu konstrukcijsku dasku koja drži leđa samog elementa da se ne šire i skupljaju. Kako je to vrlo često jedan manji komad iverice, ne preporučujemo da ga režete. Ako pogledate prednji dio vašeg elementa, tu je jedna daska malo veća i ujedno postavljena vodoravno. Manje rezovi na samoj dasci neće naštetiti konstrukciji kuhinjskog elementa.
Nakon što označite gdje je potrebno rezati na kuhinjskoj radnoj ploči za sudoper, pogledate način povezivanja sa samom radnom pločom. U našoj situaciju je lim savijen u L profil i odmaknut 2cm od ruba. Za nas je bilo vrlo jednostavno izračunati gdje se treba nalaziti rez na radnoj ploči. Ocrtali smo sam sudoper i u manjili za 2cm sa svake strane.
Prije nego počnete rezati probušite si u kutovima/uglovima rupe sa svrdlom za drvo Ø 10mm, ne preblizu samoj crti koju ste označili. Nakon toga provjerite da prilikom rezanja nećete odrezati nešto za čime ćete poslije žaliti. Drugim riječima pazite da ispod radne ploče ne bude ništa što će te odrezati. Ubodnu pilu u ruke i lagano odrežite sve po liniji koju ste označili.


Montaža sudopera


Svaki proizvođač ima svoje rješenje kako se sam sudoper drži za kuhinjsku radnu ploču. U našoj situaciji su to male kopče/štipaljke koje se drže za lim a sa vijkom se čvrsto uhvate za donji dio radne ploče.
Prije nego postavite kopče potrebno je postaviti brtvenu gumu na rub sudopera, sa donje strane. Postavite sudoper na mjesto, ako vam prednja daska malo smeta odrežete samo onoliko koliko je potrebno. Nakon toga postavite sudoper i sa kopčama/štipaljkama zategnete na kuhinjsku radnu ploču.
Učvrstite sa iver vijcima kuhinjsku radnu ploču za vaše kuhinjske elemente sa donje strane. Provjerite prije toga dali vam sifon i slavina ne zapinju za nešto.

Postavite sifon i slavinu, nakon toga slijedi uzvik u kuhinji:
„Fato turi vodu na rešo i daj jednu rakiju za majstore“

na vrh članka
Kljuc13.com
Kljuc13.com

Login or Register